TSK pekaka'yı kendi silahıyla vuracak

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

TSK pekaka'yı kendi silahıyla vuracak

İletigönderen Türk-Kan » Pzr Eki 28, 2007 12:38

TSK pekaka'nın son saldırılarından sonra operasyon bölgesinde görev yapan askerlere pekaka'nın silah depolarından ele geçirdiği bixi makinalı tüfekleri dağıttı.

Daha önce her timde bir nişancıya verilen bixi makinalı tüfeklerin sayısı arttırıldı. Böylece pekaka'nın TSK'nın G-3'e karşı Kalashnikov ile kazandığı menzil ve atış üstünlüğü avantajı sona erdiriliyor.


HER İKİ TÜFEĞİN TASARIMCISI DA KALASHNİKOV
PK' Sovyet yapımı bir makineli tüfek.
PK makineli tüfek'ler Türk Ordusu tarafından da kullanılıyor. PKK ile çatışmalarda ele geçirilen PK makineli tüfek'ler Türk ordusu bünyesine katıldı.
Genel Özellikler
Çeşidi Makinalı Tüfek
Üretildiği Ülke Rusya
Tasarımçı Mikayil Kalaşnikov
Hizmete Giriş Tarihi 1960
Üretiliş adedi bilinmiyor
Fiziksel Özellikler Namlu Uzunluğu 658 mm
Uzunluk 1,173 mm
Yükseklik ?
Ağırlık 8.99kg
Atış Özellikleri
Namlu Çapı 7.62
Mermi Türü 7.62 × 54 mm R
Merminin Çıkış Hızı 825 m/san
Etkili Menzil 1000 m
Atış Değeri 650 mermi/dak
Yiv: 4 adet sağa
Şarjor 100/200/250 mermi



pekaka'NIN KULLANDIĞI AK-47'LER
Teknik Özellikleri
Çeşidi Piyade Tüfeği
Ülke SSCB
Üretici/Tasarımçı Kalaşnikov/Mikayil Kalaşnikov

Hizmete Giriş Tarihi 1949
Üretim Adedi 100+ million
Fiziksel Özellikleri
Silah Uzunluğu 880 mm
Namlu Uzunluğu 415 mm
Yükseklik Silah Ağırlığı 4.3 kg
Atış Özellikleri
Namlu Çapı 7.62 mm
Mermi Türü 7.62x39 mm
Çalışma Mekanizması Gaz geri tepme
Namlu Çıkış Hızı 710 m/san
Atış Hızı 600 mermi/dak
Etkili Menzili 300 m
Yiv Set Sağa dönüşlü dört set
Şarjör Kapasitesi 35
Mermi Yükleme Şarjör/Tambur Şarjör
AK-47(Rusça'dan kısaltma: Автомат Калашникова образца 1947 года, Avtomat Kalashnikova 1947), Otomatik Kalaşnikof tüfeği. 1947 model bir Sovyet saldırı tüfeğidir. 1947 yılında Mikayil Kalaşnikov tarafından tasarlanmış ve IZH firması tarafından üretimine başlanmıştır. 7.62x39 mm'lik mermisi kullanır. Dünya üzerinde 100 milyondan fazla AK-47 vardır.
Genel Bilgiler, AK-47 Soğuk Savaş yılları boyunca birçok çatışmada kullanılarak komünist blok için sembol haline gelmiştir. Hızlı üretilebilmesi, kullanım ve bakım kolaylığı nedeniyle AK-47, 1951 yılında üretilmesine rağmen bugün birçok ülke ve gerilla grubu tarafından hala büyük miktarlarda kullanılmaktadır.
Kopyası en çok üretilen tüfeklerin başında gelen AK-47, kendisi de kopyadır.
İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru göreve giren Alman StG-44 tüfekleri üzerinde geliştirilen AK-47`in tasarım sürecinde birçok Alman mühendis de görev almıştır. Soğuk Savaş yılları boyunca Çin ve Varşova Paktı'na bağlı ülkelerce de lisans altında üretilen tüfeğin modifiye edilmiş birçok modeli de çeşitli ülkelerce imal edilmiştir. AK-47 dayanıklılıklarıyla tanınır; sudan, çamurdan, kumdan etkilenmez ve çok nadir tutukluluk yapar, bu nedenlerden dolayı özellikle terörist gruplar tarafından tercih edilmektedir.
Asimetrik savaş koşullarına uygunluğundan dolayı terörist gruplar ve gerillalarla mücadele eden askeri birliklerin genellikle kendi silahları yerine ele geçirdikleri AK-47`leri kullanması silahın başarısını göstermesi açısından önemlidir. AK-47'ler Türk Ordusu tarafından da kullanılmaktadır. PKK ile çatışmalarda ele geçirilen AK-47'ler Türk ordusu bünyesine katılmıştır.
Mikayil Timofeefiç Kalaşnikof (Rusça: Михаи́л Тимофе́евич Кала́шников), (d. 10 Kasım 1919). Rus silah tasarımcısı. Kalaşnikof olarak bilinen AK-47 modeli piyade saldırı tüfeğini tasarlayan Rus onbaşı. Daha sonra rütbesi Korgeneral olarak değiştirildi. Tüfeği 60'tan fazla ülke resmi olarak kullanıyor, altı ülkenin de bayrağında simge olarak bulunuyor.Dünya'da kullanılan 100 milyon AK-47 olduğu tahmin ediliyor.Kalaşnikof dört kıtada, en az 14 ülkede üretiliyor.


STANDARD SİLAH G-3
HK G3 Alman Heckler&Koch firması tarafından 1959'da yapımına başlanan piyade tüfeği.
7.62x51 mm'lik NATO mermisi kullanmaktadır. Mavzer (Mauser) tüfeğini yapan mühendisler tarafından geliştirilmiştir. Bir çok değişik versiyonu dünyadaki nerdeyse bütün NATO orduları tarafından kullanılmaktadır.
1967 yılından bu yana Türk ordusunda kullanılan tüfek 1968 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri için MKE de üretilmektedir.
Genel Bilgiller Alman silah mühendisleri II. Dünya Savaşı sonrasında kaçtıkları İspanya'da iş buluyorlar.Aralarında Mauser Verke'de de görev alan Ludwig Vorgrimler İspanyol "CETME" firmasında çalışmalarına hız verir. "CETME" firması çalışmaların sonucunda aynı firma ismini taşıyan 7,62 mm NATO mermisi kullanan tüfeği İspanyol ordusu servise alır. Almanya Belçika'dan üretim hakkı ile ordusuna almayı düşündüğü FN FAL tüfeğini kendince isim bile takar "G-1" diye.
Yanlız Belçika makul bir sebeb göstermeksizin Almanya'ya FN FAL silahın üretim hakkı ile lisans satışını yasaklar.
Almanya başka silah arayışı için fazla zaman olmadığından, ne kadar da beğenmezlerse mecburen hali hazırda kullanılan "CETME" tüfeğinin direkt alımı ile üretim lisansını almak zorunda bırakılır. Böylece, "G-3" serüveni 1959 senesinde başlamış olur.
"G-3" saldırı tüfeği gerek kullandığı aşırı güçlü mermiden, mekanizma özellikleri(FN FAL'daki gaz tahriki yerine geri tepme gücünü kullanır)dolayı da servisi sırasında birçok sorun çıkarabildiği meydana çıkmıştır.
Özellikler 997 yılına kadar Alman ordusunun standart piyade tüfeği olarak kullanılan G3, günümüzde bazı silahlı kuvvetler tarafından halen kullanılmaktadır. Şarjörsüz ağırlığı 4.250 gr olan G3 piyade tüfeği günümüz tüfeklerinin ortalama özelliklerine sahiptir; yarı otomatik ve seri ateşleme yapar, süngü desteği vardır ve değiştirilebilen şarjör sistemine sahiptir. G3, askerler arasında genellikle ağır, hantal ve sık tutukluk yapan tüfek olarak bilinir. Güvenilir, isabet oranı yüksek tüfeklerin temel sorunu bakımının zorluğudur. Görünümünün aksine hassas bir tüfek olan G3 tüfeğini dezavantajlı kılan diğer özellik de mekanizması ve kurma kolunun kötü tasarlanmış olmasıdır. Seri atış yapılabilen tüfekte, destek ve kabzanın namlu yatağından çok uzak konumlandırılması nedeniyle oluşan geri tepme çok fazla olduğu için, silahı tam otomatik kullanmak isabet oranını çok düşürmektedir. Bunlara mukabil, G-3 piyade tüfeği, 4 yiv ve 4 set sahip olması, namlusunun muadili silahlardan uzun olası nedeniyle, çok muazzam bir tahrip gücüne sahiptir. Kullanıldığı hedefte yarattığı tahribat olağan üstüdür. Türk Silahlı Kuvvetleri, 7.62mm yerine 5,56mm lik ve yiv-set özellikleri olmayan H&K 33 piyade tüfeği ile G-3leri değiştirmektedir.
Teknik Özellikleri
Çeşidi Piyade Tüfeği
Ülke Almanya Üretici/Tasarımçı Heckler&Koch
Hizmete Giriş Tarihi 1958
Üretim Adedi
Fiziksel Özellikleri
Silah Uzunluğu 1021 mm[1]
Namlu Uzunluğu 450 mm[2]
Yükseklik 220 mm
Silah Ağırlığı 4,4 kg[3]
Atış Özellikleri
Namlu Çapı 7,62 x 51 mm
NATO Mermi Türü 7.62 x 51 mm
Çalışma Mekanizması
Gecikmeli ani geri tepme [4]
Namlu Çıkış Hızı 800 m/s [5]
Atış Hızı 600 mermi/dak [6]
Etkili Menzili 400 m.
Yiv Set Sağ dönüşlü dört şerit
Şarjör Kapasitesi
Mermi Yükleme Sarjör

Not: Silahlarla ilgili teknik özellikler Vikipedia'dan alınmıştır

Kaynak
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen sator006 » Pzr Ara 21, 2008 21:08

Arkadaşlar TSK silahını değiştirmektedir.Mehmetçik 1 ve Mehmetçik 2 siahlarını kendi imkanlarıyla üretilmektedir.Yeni habere göre:

Piyade silahında öldüren değişiklik

21 Aralık 2008
Özgür EKŞİ - ANKARA

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından 5.56 kalibrede üretimine karar verilen Mehmetçik-1 modern piyade tüfeğinde radikal bir değişikliğe gidildi. Tüfeğin kalibresi büyütülerek 7.62 milimetre mermi kullanımı gündeme geldi. Bu basit bir değişiklik gibi görünse de aslında tüfeğin vuruş gücü arttı. Tüfeğin daha etkili hale gelmesiyle terörle mücadelede başarı oranının artması hedeflendi.

Askerin Güneydoğuda kullandığı G-3 modeli piyade tüfeği 7,62 mm kalibrede mermi kullanıyor. Bu mermiler etkili mesafeden vurduğu kişiyi öldürecek güce sahip. TSK envanterinde bulunan HK-33 modeli tüfek ise bütün dünya tarafından tanınan M-16 silahları gibi 5.56 mm kalibrede mermi kullanıyor. Bu mermi ile vurulan kişi yaralanıyor ama genellikle ölmüyor. ABD, düşmanı 5.56 milimetrelik mermi ile vurmanın insan haklarına uygun olduğunu savunuyor. Bu iddiaya göre çatışmada vurulan bir kişi yaralandığında en az 2 kişi çatışmadan çekiliyor, çatışmada bir kişi ölürse sadece ölen çatışmadan çekilmiş oluyor. Bu teoride yaralamanın öldürmekten daha çok işe yaradığı savunuluyor. TSK da bu teoriler çerçevesinde yeni tüfek için HK-33te olduğu gibi 5.56 kalibreyi tercih etmişti.

Güneydoğuda 5.56 kalibre tüfekleri kullanan askeri personelin görüşleri teoriyi çürüttü. Çatışmaya giren askerler, teröristin tek mermi ile etkisiz hale gelmediğini, yaralandıktan sonra dahi askere karşı ateş için gerekli gücü bulduğunu, vurulunca ölme ihtimali daha az olduğu için teröristin çatışmada daha rahat davrandığını, yaralı PKKlıların ateş alanında kendi başına kaldığını yani iddia edildiği gibi iki teröristin çatışmadan çekilmediğini ifade ettiler. Bu yorumlar üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında 19 Aralık Perşembe günü toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi yeni piyade silahının G-3 tüfeğinde olduğu gibi 7.62 kalibrede üretilmesine yeşil ışık yaktı.

HÜRRİYET GAZETESİ HABERİDİR.
TSK mehmetçik-1 ve mehmetçik-2 silahını hk416 silahı üzerinden geliştirmektedir.
NATO DOKTRİNİ ve ASİMETRİK SAVAŞTAKİ SONUÇLARI
Nato 5.56 mm kurşun kullanmaktadır bu kurşun ufak kalibrelidir.Ufak kalibreli mermi avantaj ve dezavantajları mevcuttur.Avantajları silahın etkili menzilini arttırır, geritepme aza indirilmek suretiyle isabet gücü artar ve NATO doktrininin savunduğu görüşe göre ufak kalibreli mermi düşman askerini yaralayarak diğer düşman askerlerinin yaralı askere odaklanması sağlanmış olur ve düşman bu şekilde etkisiz hale getirilmesi sözkonusu olur.Fakat asimetrik savaşta bu husus sözkonusu olmamaktadır terörist yaralandığında genellikle sağ bırakılmamaktadır. Bu bakımdan silahlar
yaralayıcı değil öldürücü olmalıdır.Bu NATO doktrini Vİetnam savaşı koşullarında gelişmiş bir doktrindir ve bu günkü asimatrik savaş ortamında işe yaramamaktadır.

M4 AK47 PKK ve HK416 Seçmedeki İsabetli Tercih
PKK AK47 silahlarını degiştirip ABD silahı M4 ü kullanması akıldışıdır.(Kimse ABD yi savunduğumu sanmasın olayı formülize edip arz edeceğim)M16 ve M4 simetrik savaş için uygun bir silahtır asimetrik savaş koşullarında sadece bir ordu veya özelkuvvet mensubu için kullanılması sözkonusudur.Nedeni m16 veya m4 bakım gerektiren bir silahtır. m4 ün namlusu ısınma problemi yapar ve namlu ömrü kısadır.Fakat ak47 bakım gerektirmeyen her koşulda çalışabilen bir silahtır ve asimetrik savaş koşullarına daha uygundur.Bu bakımdan dağda aç karnını doyuramayan - Erdal Albayın dediği gibi dağdaki robot - m4ün gerekliliklerini karşılayamaz.Daha doğru bir ifade ile M4 ü kullanması işine gelmez . Bu bakımdan hk416 TSK tarafından seçimi isabetlidir.Nedeni :
1. m4 deki ısınma problemi ortadan kalkacaktır bu bakımdan namlu ömrü max artacaktır.
2.HK firmasının belirttiği üzere HK416 çamura girdiğinde dahi atış yapabilme özelliğine sahiptir dolayısıyla standart g3 silahındaki tozlanma dolayısıyla tutukluk yapma sorunu ortadan kalkacaktır. Bu daha az şehit vermemize neden olacaktır.
3.MKE 7.62 mermi ile geritepmeyi bertaraf ederse Kİ MKENİN İMKAN VE KABİLİYETİ BUNU GERÇEKLEŞTİRMEK KONUSUNDA MUKTEDİRDİR, o halde isabet oranı çok artacaktır.ak47 de geri tepme o kadar fazladır ki dağdaki robot ilk kurşunu attıktan sonra güm(eşşekler cennetine).
ARZ EDERİM .SAYGILARIMLA
Kullanıcı küçük betizi
sator006
Üye
Üye
 
İletiler: 7
Kayıt: Çrş Oca 30, 2008 17:44


Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x