'Soruşturmada Necdet Özel korundu'
Balyoz Davası'nda Genelkurmay Başkanı'nın iktidar ve yargı desteği ile kendisine bağlı 'karacı subayları' cezalardan kurtardığı öne sürülüyor. CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün'ün gündeme getirdiği bu iddiaya Ankara'da toplanan Vardiya Bizde üyelerinden de destek geldi.
Meriç Ürer - Balyoz Davası’nda Yargıtay kararının açıklanmasıyla birlikte Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e yöneltilen iddia ve tepkiler devam ediyor. Vardiya Bizde Platformu toplantısı sırasında, TESUD 2'nci Başkanı İ. Yüksel Kuş iddiaları yanıtlarken, Genelkurmay Başkanı Özel’in Balyoz davasının ilk gününden itibaren korunduğunu belirtirken, gazeteci Müyesser Yıldız, “Seminer planı döneminde Özel, Harp Akademileri Komutanı’ydı. Bir tek o tutuklanmadı. Balyoz’da serbest kalanlar ise, Özel’le o dönemde beraber çalışan öğrencileri’ dedi.
Önceki gün Ankara'da 56'ncı kez Sessiz Çığlık eylemini gerçekleştiren Vardiya Bizde Platformu üyelerinden bazıları YURT'a yaptıkları açıklamalarda, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in korunduğu yönündeki iddialara şu yanıtları verdi:
'HİÇBİR ŞEKİLDE SORGULANMADI'
Emekli Tümgeneral Naci Beştepe: Özel o dönemde, Kara Harp Akademisi Komutanıydı. O dönemde kendisi hariç, akademilerde yer alanların hepsi ceza aldı. Akademiler komutanı, yardımcıları, Deniz Akademisi Komutanı, Hava Akademisi komutanı hep ceza aldı. Kara Harp Akademisi’nde olup da, karacı olanlar ceza almadılar. Özel bu durumda aradan korunmuş ve kollanmış oluyor tabii. Bütün öğrencileri, öğretim üyesi subaylar tutuklandı, sorgulandı ama kendisi hiçbir şekilde o dönemde orada komutan olmasına rağmen, astları bu işe girmiş diye suçlanmasına rağmen o hiçbir şekilde sorgulamaya tabi tutulmadı. Bir kollama, ayrım var kendisiyle ilgili ama kimler tarafından sağlandığı konusunda bir şey diyemem. Herhalde yargı da bunun içinde.
'BU İŞTE BİR TUHAFLIK VAR'
oda TV Yazarı Müyesser Yıldız: Deniz ve Hava Harp okulu komutanları alınmış. Bir tek Necdet Özel yok o dönemde dikkat çekiyor tabi. Okul komutanı olarak, okul bünyesinde bir darbe planlaması yapıldıysa, komutanın okulundan haberi yoksa, bu vahim bir şey. Ya da haberi var ama bir şey yapmadıysa neden? Tahliye talebinde bulunulan Harp Okulu öğrencilerinin Necdet Özel dönemindeki öğrenciler olması da dikkat çekici. Temyiz duruşmasından önce Yargıtay Başkanı ile Necdet Özel’in bir görüşmesi oldu. Bunun bir nezaket ziyareti, Yargıtay’ın yıldönümü için davet ziyareti olduğunu söylediler. Tam temyiz duruşmalarından önce dikkat çekiciydi. Arkasından Genelkurmay askeri kaynaklarına dayanarak yapılan açıklamalarda, Genelkurmay’ın kapalı kapılar arkasında bu davalar için Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı’yla görüştüğünü söylediler. Hatta şunu da söylediler. Yalanlanmadı sonra. 28 Şubat’taki tahliyeler, Balyoz’daki beraat talepleri bu çabaların sonucudur dediler. Darbe karacılar tarafından yapılmıştır bugüne kadar. Şimdi Denizciler ve Havacılar mahkum olduğuna göre, Karacıların tamamı tahliye olduğuna göre, bir tuhaflık var bu işte. Kapalı kapılar arkasında ne döndüğünü elimizde delil olmadan söylemek zor tabi. Ama dikkat çekici.
TUTUKLULARA SUS EMRİ
Yıldız OdaTV’de dün yayınlanan yazısında da Balyoz davası tutuklarının susturulmasına yönelik bir olayı aktardı. Yıldız, Mamak'taki arkadaşları ile görüşmeye gelen bir grup denizcinin, görüşme öncesinde ellerine, içeride konuşmaları gereken sözleri içeren bir kağıt tutuşturulduğu, bunun üzerine bazılarının görüşmeye girmeyi reddederken, görüşe giren komutanların ise kağıdı tutuklulara gösterdiğini anlatıyor. Kağıtta yazanlar ise mealen şu şekilde: “Genelkurmay Başkanlığı olarak biz, sizler ve ailelerinizin yaşadıklarına çok üzülüyoruz. Şimdiye kadar sizler için çok mücadele ettik. Ancak bazı tutuklu silah arkadaşlarımız ve ailelerinin basına verdiği demeçler bizleri derinden yaralamaktadır.” Konuyla ilgili YURT'a görüş veren Yıldız, tutukluların sert tepki gösterdiğini belirterek, yaşananın Genelkurmay'ın ne yapacağını şaşırmış durumda olduğunu gösterdiğini, insanların uğradığı haksızlıkları haykırması doğal olduğunu söyledi.
YURT, 20 Ekim 2013