Balyoz'dan sanık, dağda kahraman!
[img]http://foto.gazetevatan.com/newpics/news/230720101527410921874.jpg[/img]
Balyoz'dan sanık, dağda kahraman!Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, TSK içindeki bazı askeri personelin HERON insansız hava araçlarını düşürmeye çalıştıkları ile ilgili iddialar konusunda, bu konunun basında yer aldığı gibi ne isim, ne rütbe, ne de kimliğini belli edecek hiç bir bilgi olmayan iki belirsiz kişi arasında geçen bir konuşma metni olduğunu belirterek, halen Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın konu üzerindeki delil tespiti işlemleriyle ilgili çalışmasını çok yönlü olarak sürdürdüğünü bildirdi.
Tuğgeneral Metin Gürak, 25 Haziran 2010 tarihinden günümüze kadar yapılan operasyonlarda 45 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 13 bölücü terör örgütü mensubunun da kendiliğinden teslim olduğunu ifade etti. Gürak, aynı dönemde 19 güvenlik görevlisi şehit, 47 güvenlik görevlisi ve 5 vatandaşın da yaralandığını açıkladı.
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, TSK içindeki bazı askeri personelin HERON insansız hava araçlarını düşürmeye çalıştıklarıyla ilgili iddialar konusunda, bu konunun basında yer aldığı gibi ne isim ne rütbe ne de kimliğini belli edecek hiçbir bilgi olmayan belirsiz iki kişi arasında geçen bir konuşma metni olduğunu belirterek, halen Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın konu üzerindeki delil tespiti işlemleriyle ilgili çalışmasını çok yönlü olarak sürdürdüğünü bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılan basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, son günlerde bazı basın yayın organlarında TSK içindeki bazı askeri personelin kamuoyunca HERON diye bilinen ve Güneydoğu’da görev yapan insansız hava araçlarını düşürmeye çalıştıklarıyla ilgili iddialara yer verildiğini hatırlattı.
Tuğgeneral Gürak, "Öncelikle bu konu basında yer aldığı gibi ne isim ne rütbe ne de kimliğini belli edecek hiçbir bilgi olmayan iki belirsiz kişi arasında geçen bir konuşma metnin MİT’ten Genelkurmay Başkanlığına 25 Ekim 2007 tarihinde gönderilmesiyle başlamıştır" dedi.
Konuşma metninin Genelkurmay Başkanlığınca incelendiğini ve 26 Ekim 2007 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına gönderildiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, metnin Kara Kuvvetleri Komutanlığına gönderilme sebebinin ise o tarihte İsrail’den kiralanan tek insansız hava aracının Kara Kuvvetlerinin kontrolünde Batman’da konuşlu bulunması olduğunu söyledi.
Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından 28 Ekim 2007 tarihinde verilen soruşturma emrinin ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından derhal soruşturmaya başlandığını, olayla ilgili olarak aynı gün dinleme kararları alındığını ve soruşturmanın genişletildiğini anlattı.
Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti: "Bugün itibarıyla soruşturmanın uzun sürmesi elbette eleştiri konusu olabilir, ancak soruşturmanın uzun sürmesinde kasıt olduğunu ileri sürmek yanlıştır. Geniş bir yelpazede olayla ilgisi olabileceği düşünülen tüm şahıslar mahkeme kararıyla dinlenecek, ses analizleri yapılacak, kimlikleri tespit edilecek ifadeleri alınarak ve neticede bir sonuca ulaşılacaktır. Bu işlemler ise doğal olarak zaman almaktadır. Ayrıca bu süreçte istihbarat kaynaklarından ilave bilgi talep edilmiştir.
Soruşturmanın Kara Kuvvetleri Komutanlığından Hava Kuvvetleri Komutanlığına aktarılmasının nedeni ise soruşturma kapsamında belirlenen iki askeri personelin Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli olmalarıdır. Nitekim soruşturmayı devralan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı da ilave bir takım araştırmalarla soruşturmayı daha da derinleştirmiştir." Ancak konuşma metnin bütün uğraşılara rağmen delillendirilememesi nedeniyle soruşturmada istenilen mesafenin alınamadığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, diğer taraftan soruşturmayı yürüten savcıya 26 Mart 2009 tarihinde gelen bir ihbar CD’sinin incelenmesi neticesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından 19 Şubat 2010 tarihinde verilen yetkisizlik kararından sonra ilgili dosyanın Milli Savunma Bakanlığınca 18 Mayıs 2010 tarihinde görevli savcılık olarak belirlenen Genelkurmay Askeri Savcılığına intikal ettirildiğini kaydetti.
Tuğgeneral Gürak, "Halen Genelkurmay Askeri Savcılığı konu üzerindeki delil tespiti işlemleriyle ilgili çalışmasını çok yönlü olarak sürdürmektedir" diye konuştu.
-"AMİRAL YASAL HAKLARINI KULLANACAKTIR"-
Bazı medya organlarında sürekli olarak adı belirtilen bir amiralin ise o tarihte bulunduğu karargahta insansız hava araçlarıyla ilgili bir görevi olduğunu bildiren Tuğgeneral Gürak, bu amiralin 5 Kasım 2007 tarihinden sonra Ankara’daki Savunma İşbirliği Ofisinde (ODC) ABD ile istihbaratın paylaşımı maksadıyla görevlendirildiğini söyledi. Tuğgeneral Gürak, "Adı geçen amiral elbette bu insafsız iddiaları ortaya atanlar hakkında yasal haklarını kullanacaktır" dedi.
Yine bazı medya organlarında İsrail’den kiralanan HERON insansız hava aracının 14 Temmuz 2008 tarihinde düşmesiyle ilgili çeşitli iddiaların ortaya atıldığını ve bu olayla ilişkilendirilmeye çalışıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, o tarihte İsrail’den kiralık olarak alınıp kullanılan HERON insansız hava aracının İsrailli personel tarafından kullanıldığını ve HERON’un iniş esnasında meydana gelen kırım sonucu kullanılmaz hale geldiğini bildirdi.
-"TSK’NIN BÜTÜN PERSONELİ GÖREVİNİN BAŞINDADIR"-
Tuğgeneral Gürak, Hakkari Çukurca Hantepe’deki terörist saldırı sonrasında saldırı haberini alan Tümen Komutanı ve Tugay Komutanı’nın çatışma çıkan bölgeye helikopterle inmek istediğini, ancak sıcak temas devam ettiği için bunu yapamayarak, her türlü riski göze alarak olay yerindeki personele karadan ulaştıklarını belirtti.
Tuğgeneral Gürak, "Bu olayda da görüldüğü üzere, yargı sürecinde sanık bile olsalar, bazıları tarafından masumiyet karinesi ayaklar altında çiğnenerek suçlu olarak gösterilseler dahi bütün bu şartlar altında bile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bütün personeli görevinin başındadır. Bizim için vatan, şeref, dürüstlük, vazife ve sevgi herşeyin önündedir" diye konuştu.
O KOMUTAN TÜMGENERAL GÜRBÜZ KAYA
Tuğgeneral Gürak'ın bahsettiği o isim 3. Taktik Piyade Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya. Gediktepe saldırısının ardından bölgeye giden Başbakan Erdoğan ve komutanlara brifing veren komutan olan Kaya'nın Balyoz soruşturmasında sanık olarak ismi geçiyor. Kaya aynı zamanda Ağustos sonunda yapılacak YAŞ toplantısında terfi bekleyen komutanlardan.
- İm (Kod): Tümünü seç
http://haber.gazetevatan.com/balyozdan-sanik-dagda-kahraman/318759/1/Gundem
[img]http://foto.gazetevatan.com/newpics/news/230720101915488312885.jpg[/img]
Balyoz'da flaş karar!Balyoz'da 102 sanık için yakalama kararı!İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi "Balyoz Planı Davası" kapsamında 102 sanık hakkında yakalama emri çıkardı.
Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına dahil 102 sanık için yakalama kararı..
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "Balyoz Planı" davasına ilişkin olarak 102 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Davut Bedir, davaya ilişkin tensip zaptı konusundaki sorular üzerine, zaptın hazırlandığını bildirdi.
Tensiple birlikte davanın 102 sanığı hakkında yakalama kararı çıkarıldığını belirten hakim Bedir, davanın ilk duruşmasının 16 Aralık 2010 tarihinde yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.
Hakim Bedir, sanık sayısı dikkate alındığında Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nin duruşma salonlarının fiziki şartlarının yetersiz olduğu göz önünde
tutularak, duruşmaların Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonunda yapılmasına karar verildiği bildirdi.
İDDİANAMEYE GÖRE BİR NUMARA ÇETİN DOĞAN968 sayfalık iddianame ile 183 klasörden oluşan eklerine göre 196 kişi arasında bir numaralı şüpheli eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan. İkinci sırada eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, üçüncü sırada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve dördüncü sırada Orgeneral Ergin Saygun bulunuyor. İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasında tutuklu yargılanan Albay Dursun Çiçek de şüpheliler arasında bulunuyor.
İDDİANAMEDEN* Balyoz yapılanmasının, askeri bir müdahale için öncelikle ülkeyi kaos ve kargaşa ortamına çekerek ortamı şekillendirmeyi planladığı, bu amaçla ‘Oraj’, ‘Suga’, ‘Çarşaf’ ve ‘Sakal’ eylem planlarını hazırladığı görülmektedir.
* Eldeki mevcut delillere göre, dönemin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının dahil olmadıkları anlaşılmıştır.
* Şüpheliler ordu bünyesindeki askeri hiyerarşi dışında bu amaçla bir yapılanma oluşturmuşlardır.
* Kurulan bu suç örgütünün darbe yaparak hükümeti yıkmaya yönelik, öncelikle Balyoz Güvenlik Harekat Planı adı altında çok kapsamlı ve ayrıntılı bir plan hazırladığı, hükümet ile işbirliği içerisinde olduğu grupların da tek ferdi kalmayacak şekilde ortadan kaldırılmasının hedeflendiği görülmektedir.
* Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, yapılanmanın lideri olduğu ve ‘Balyoz Harekat Planı’ isimli bir darbe planı hazırladığı kanaatine varıldığı” vurgulandı.
ÇETİN DOĞAN İKİ KEZ TAHLİYE EDİLMİŞTİBalyoz Güvenlik Harekat Planı iddianemasinin bir numaralı sanığı olan Birinci Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan 26 Şubat 2010’da sevk edildiği İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Ali Efendi Peksak tarafından tutuklanmıştı. Avukatlarının yaptığı itiraz üzerine 1 Nisan 2010’da 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi üye Hakimi Oktay Kuban tarafından tahliye edilen Çetin Doğan hakkında savcılığın yaptığı itiraz üzerine 12’inci Ağır Ceza Mahkemsi heyetince yakalama kararı çıkartılmıştı. Çetin Doğan 23 Nisan 2010’da teslim olarak ikinci kez tutuklanmıştı. Doğan avukatlarının itirazı üzerine 18 Haziran 2010’da ikinci kez tahliye edilmişti.
TESLİM OLMAYA GELECEKLERİstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma gününü 16 Aralık 2010 olarak belirledi. Yargılama Silivri Cezaevi kampüsünde 9:30'da başlayacak. Heyet, 196 sanıklı davanın 102'si hakkında oybirliğiyle tutuklama kararı çıkardı. Sanıkların İstanbul'daki Beşiktaş Adliyesi'ne gelerek teslim olması bekleniyor.İŞTE TUTUKLAMA KARARI VERİLENLERÇetin Doğan, Dursun Çiçek, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Ergin Saygun, Nejat Pek, Mustafa Korkut Özarslan, Engin Alan, Şükrü Sarıışık, Ayhan Taş, Ramazan Cem Gürdeniz, İzzet Ocak, Süha Tanyeri, Bülent Tuncay, Nuri Ali Karababa, Gürbüz Kaya, Mustafa Çalış, Nurattin Işık, Hasan Basri Aslan, Ali Rıza Sözen, İlkay Nerat, Veli Murat Tulga, Behzat Balta, Halil Kalkanlı, Tuncay Çakan, Hasan Fehmi Canan, Salim Erkal Bektaş, Ahmet Yavuz, Ahmet Küçükşahin, Recai Elmaz, Ahmet Şentürk, Mümtaz Can, Fatih Altun, Mehmet Kaya Varol, Recep Yıldız, Bekir Memiş, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Mehmet Yoleri, Metin Yavuz Yalçın, Yurdaer Olcan, İhsan Balabanlı, Emin Küçükkılıç, Hakan Akkoç, İkrami Özturan, Burhan Gökçe, Doğan Fatih Küçük, Gökhan Gökay, Nihat Özkan, Hasan Nurgören, Sırrı Yılmaz, Abdullah Zafer Arısoy, Abdullah Dalay, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Özer Karabulut, Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç, Ali Deniz Kutluk, Turgay Erdağ, Taylan Çakır, Ahmet Türkmen, Mehmet Fatih Ilgar, Cem Aziz Çakmak, Muharrem Nuri Alacalı, Ali Semih Çetin, Utku Arslan, Fatih Uluç Yeğin, Levent Erkek, Levent Çehreli, Hakan İsmail Çelikhan, Ertuğrul Uçar, Ali Türkşen, Tayfun Duman, Nihat Altunbulak, Ercan İrençin, Bora Serdar, Levent Görgeç, İbrahim Koray Özyurt, Dora Sungunay, Soner Polat, Meftun Hıraca, Yaşar Barbaros Büyüksağanak, Hasan Gülkaya, Faruk Doğan, Mücahit Erakyol, Abdullah Gavremolu, Kıvanç Kırmacı, Yusuf Ziya Toker, Cengiz Köylü, Hanifi Yıldırım, Cemal Temizöz, Bulut Ömer Mirmiroğlu, hakan Sargın, Hüseyin Özçoban, Yusuf Kelleli, Hüseyin Topuz, Murat Özçelik, Mustafa Önsel, Ali Aydın, Ahmet Tuner, Gökhan Çiloğlu, Halil Helvacıoğlu, Suat Aytın.
gazetevatan.com