Halaçoğlu'nun görevden alınmasından sonra yeni TTK Başkanı belli oldu. Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığına, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Birinci getirildi.
Yusuf Halaçoğlu'nun görevden alınmasıyla boşalan TTK başkanlığına getirilen Birinci'nin atanmasına ilişkin üçlü kararname, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Kaynak
TTK Başkanlığı'na tartışmalı isim
Halaçoğlu'nun yerine Atatürke hakaret eden Atilla Yaylaya destek veren bir isim geliyor.
Yusuf Halaçoğlunu görevden alan AKP hükümeti Türk Tarih Kurumunun başına tartışmalı bir ismi atamaya hazırlanıyor. Cumhuriyet'in haberine göre Fethullah Gülene yakınlığıyla bilinen Türkiye Yazarlar Birliğinin yönetim kurulu üyeleri arasında yer alan Ali Birinciyi kamuoyu, türbana özgürlük ve Atatürke hakaret eden Atilla Yaylaya destek kampanyalarına verdiği imzayla tanıyor.
Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlundan boşalan Türk Tarih Kurumu Başkanlığına getirilmesi beklenen Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Birinci ile ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Birincinin, AKP İzmir Gençlik Kolları panelinde yaptığı konuşmada, Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder, Neden her yerde bu adamın (Atatürk) fotoğrafları var diye soracaklar diyen ve büyük tepki çeken Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Atilla Yaylaya destek çıktığı öğrenildi. Birincinin, Yaylaya destek için imza toplayan 208 akademisyenden biri olduğu ortaya çıktı.
Bir imza da başörtüsü için!
Birincinin Başörtüsüne özgürlük kampanyasına da imza koyduğu öğrenildi. Birinci, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması için başlatılan kampanyaya katılan öğretim üyelerindendi. Kampanyanın duyurusunda Her demokratik ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde kılık-kıyafet serbestliğinin din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın bütün öğrencilere tanınması gereğine inanıyoruz denilmişti.
Birincinin bir diğer özelliği ise Fethullah Gülene yakınlığıyla bilinen Türkiye Yazarlar Birliğinin yönetim kurulu üyeleri arasında yer alması. Birinci, bir süre önce Türkiye gazetesi yazarı tarihçi Yılmaz Öztunaya Müverrih-i Maderzadın Fülannamesi adlı kitabından intihal yaptığı gerekçesiyle dava açmıştı.
Birincinin TTK Başkanlığına atanmasına ilişkin kararnamenin dün Köşke gönderildiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Birinci ile yakın ilişkisinin olduğu, atamada sorun yaşanmayacağı belirtiliyor.
Görev süresi bitmişti
Devlet Bakanlığından yapılan açıklamada, Halaçoğlunun görev süresi, 6 aylık son uzatmanın bittiği haziran ayı sonu itibarıyla tamamlanmıştır. Dolayısıyla söz konusu olan görevden alma işlemi değildir denildi. Açıklamada, Halaçoğlunun 15 yıldan bu yana görev süresinin her yıl uzatılması suretiyle TTK Başkanlığında değerli çalışmalarda bulunduğu vurgulandı.
Kimseye yakın değilim
Prof. Dr. Ali Birinci, teklifi doğruladı. Prof. Birinci, "Atama yapılmadan konuşmam doğru olmaz. Özkök Paşa doğru söyledi, kasaptaki ete soğan doğramam" dedi.
Kaynak