Türban Bir Özgürlük Talebi midir?

Türban Bir Özgürlük Talebi midir?

İletigönderen İrfan Tuna » Pzr Ağu 09, 2009 12:03

TÜRBAN BİR ÖZGÜRLÜK TALEBİ MİDİR?

İrfan Tuna

Karşınıza birisi geçse ve ’’Esarete Özgürlük İstiyorum!’’ dese, o kişi hakkında ne düşünürsünüz?

Herhalde böylesi akıl dışı ve saçma sapan talepte bulunan birinin pek sağlıklı birisi olmadığını düşünürsünüz.

Haklı olarak, esaretin olduğu yerde özgürlüğün olmayacağını, özgürlüğün olduğu yerde esaretin olmaması gerektiğini anlatmaya çalışırsınız…

Dolayısıyla, esarete özgürlük istemenin aslında bir özgürlük talebi değil, esaret talebi olduğunu belirtirsiniz.

* * *

Peki; ‘türbana özgürlük’ isteyenlerin durumu ile esarete özgürlük istemek arasında ne fark var?

‘Türbana özgürlük’ talebi bir özgürlük talebi midir, esaret talebi midir?

Şunu çok iyi belirlemek ve altını kalın çizgilerle çizerek vurgulamak gerek; adına türban denen örtü bir özgürlük simgesi değil, esaret simgesidir.

Her kim ki, ‘Türbana Özgürlük’ talebini bir özgürlük talebi sanıyorsa, en iyimser yorumla, çok büyük bir yanılgıya düşüyor demektir. Türbana özgürlük istemek, hem ülkemizdeki kadınlar açısından hem de Türkiye’miz açısından bir özgürlük talebi değil, esaret talebidir…

Türban; Amerikan emperyalizminin atölyelerinde dokunup Türkiye’mizin ve bölgemizin başına örtülmeye çalışılan işbirlikçi-karanlık rejimlerin, Büyük Ortadoğu Projesi’nin ülkemizdeki simgesidir. Bu anlamda, ülkemize özgürlük ve bağımsızlık değil, uşaklık ve esaret getirecek olan bir rejimin simgesidir.

İkincisi, türban kadınlar açısından da, kadına özgürlük değil esaret getirecek olan, kadının saçından başından rahatsız olan, tahrik olan kadını esaret altına almaya çalışan çağdışı bir anlayışın simgesidir… Kadının saçlarını örttürerek namusunu korumayı amaçlayan böylesi bir anlayış; bilim ve teknolojiyle insanlığın önünde yeni ufukların açıldığı, uzayın derinliklerinin keşfedildiği, genetik devrimlerle canlıların kopyalandığı bir çağda, içinde bulunduğumuz çağa değil ortaçağ karanlığına yakışan bir anlayıştır…

Garip olan durum ise, türbanı bir din ve vicdan özgürlüğüymüş gibi savunan kadınların durumudur. Bu kadınlar, türbanı eğer gerçekten ‘özgür’ iradeleriyle savunuyorlarsa, bu çok daha vahim bir durumdur. Bu, zincirle bağlanan birinin: ’’Sizin elleriniz bağlı olmadan yaşama özgürlüğünüz varsa benim de zincirle bağlanma ve beni zincirle bağlayacak olana itaat etme özgürlüğüm var, bu özgürlüğümü elimden alamazsınız’’ demesi kadar garip ve hastalıklı bir durumdur…

Dahası, Kuran’da, kadının saçının örtülmesi konusunda bir ayet bulunmadığı, baş örtmenin bir Yahudi geleneği olduğu da en seçkin ilahiyatçılarca saptanmış bir gerçektir. Yani türbanın din ve vicdan özgürlüğü açısından dinle, dini siyasal çıkarlarına alet etmeye çalışan din tüccarları dışında hiçbir ilgisi yoktur. Nitekim türbanın siyasal bir simge olduğunu Recep Tayyip Erdoğan da İspanya’da 14 Ocak 2008 günü düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken itiraf etmiştir. Aralarında Türkiye’mizin de bulunduğu 24 ülkenin sınırlarını ve rejimlerini Amerikan emperyalizminin çıkarlarına göre değiştirmeyi amaçlayan Büyük Ortadoğu Projesi’nin Eşbaşkanı olan Recep Bey, bu basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, türbanı kast ederek "Velev ki bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı suç kabul edebilir misiniz?" demişti.

Şu açık gerçeği çok açık ve kalın çizgilerle ortaya koymak gerekir ki, çoğunlukla Müslümanların yaşadığı bu coğrafyada Buşoğlubuşların Müslümanlara karşı kanlı projesine Eşbaşkan sıfatıyla hizmet eden Recep Bey’in siyaseti ne kadar İslam dostuysa; bu siyasetin simgesi olan türban da o kadar İslam dostudur…

Evet, karanlıkla aydınlık, esaretle özgürlük arasında keskin bir hesaplaşmanın yaşandığı tarihsel bir süreç içinde bulunuyoruz…

Ve bir kez daha Amasya Genelgesi’ndeki ifadelerle söylemek gerekirse, özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı, milletimizin bu konudaki ’’azim ve kararlılığı’’ kurtaracaktır…
En son İrfan Tuna tarafından Pzr Ağu 09, 2009 12:31 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kez düzenlendi.
Uyanacağız, uyandıracağız... Bilinçleneceğiz, bilinçlendireceğiz... Ne ülkemizin , ne de bölgemizin zenginliklerini küresel haramilere ve onların uşaklarına yağmalatmayacağız, soydurtmayacağız... ENİNDE SONUNDA ALİ KEMALLER DEĞİL, MUSTAFA KEMALLER KAZANACAK...
Kullanıcı küçük betizi
İrfan Tuna
Üye
Üye

İletiler: 1059

Re: Türban Bir Özgürlük Talebi midir?

İletigönderen devimsel » Pzr Ağu 09, 2009 12:22

En son devimsel tarafından Pzr Ağu 16, 2009 23:27 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kez düzenlendi.
"Tam bağımsızlık demek, kuşkusuz siyasal, maliye, ekonomi, adalet, askerlik,
kültür... gibi her alanda bağımsızlık ve tam özgürlük demektir.
Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, ulusun ve ülkenin
gerçek anlamıyla bütün bağımsızlığından yoksunluğu demektir."

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK
Kullanıcı küçük betizi
devimsel
Üye
Üye

İletiler: 291

İletigönderen kaye » Pzr Ağu 09, 2009 12:47

İrfan Tuna yazdı: Türbana özgürlük istemek, hem ülkemizdeki kadınlar açısından hem de Türkiye’miz açısından bir özgürlük talebi değil, esaret talebidir…

Çok ilginçtir ki, "esarete özgürlük" talebini yapanların veya destekleyenlerin hemen hemen hepsi:
"Vatansızlığa özgürlük"
"Teröre özgürlük"
"Emperyalizm dinlerine özgürlük"
"Papazların isteklerine özgürlük"
"Enflasyona özgürlük"
"İşsizliğe özgürlük"
"Yolsuzluğa özgürlük"
"Mütecavizlere özgürlük"
"İrticaya özgürlük"leri de istemektedirler. Bunların hepsinin aynı çatı altında birleşmesi bir tesadüf müdür!!!
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

İletigönderen SOROSpu Çocuğu 1 » Sal Ağu 11, 2009 18:21

inanılmaz bir yazı ve bir okadar talihsiz yorumlar.hakikaten böyle düsünen insanların olması bu din bu türban bu özgürlük düsmanlıgının bu kadar acık ve pervasızca yapılması insanı üzüyor.ben özgürlüge ve insan haklarına demokrasiye inanan bir birey olarak bu yazıdan ve yapılan yorumlardan sadece utanıyorum....
Kullanıcı küçük betizi
SOROSpu Çocuğu 1
Üye
Üye

İletiler: 5

İletigönderen maydonos » Sal Ağu 11, 2009 18:52

ustra_kemal yazmis:inanılmaz bir yazı ve bir okadar talihsiz yorumlar.hakikaten böyle düsünen insanların olması bu din bu türban bu özgürlük düsmanlıgının bu kadar acık ve pervasızca yapılması insanı üzüyor.ben özgürlüge ve insan haklarına demokrasiye inanan bir birey olarak bu yazıdan ve yapılan yorumlardan sadece utanıyorum....

Bizde akepe ve ona biat eden cemaatten utaniyoruz. Vahabiler sevsin sizi..
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletiler: 1651

İletigönderen sonmez2323 » Sal Ağu 11, 2009 19:21

şayet Allah "kadınların saçı erkeğe haramdır " diyor derse. vallahi billahi o kişinin islamdan haberi yok ve Allaha iftira etmektedir.
Kullanıcı küçük betizi
sonmez2323
Üye
Üye

İletiler: 3

İletigönderen devimsel » Sal Ağu 11, 2009 19:25

ustura_kemal yazdı:inanılmaz bir yazı ve bir okadar talihsiz yorumlar.hakikaten böyle düsünen insanların olması bu din bu türban bu özgürlük düsmanlıgının bu kadar acık ve pervasızca yapılması insanı üzüyor.ben özgürlüge ve insan haklarına demokrasiye inanan bir birey olarak bu yazıdan ve yapılan yorumlardan sadece utanıyorum....

İşi safsataya vurma ustura_kemal.Kimse din düşmanı değil.Türbana düşman mısın dersen evet.O rahibe ve tutsaklık kıyafetine tabii ki hoş gözle bakmıyorum.Doç Dr.Şahin Filiz'in dediği gibi türban 70'li yıllarda Türkiye'ye farz kılınmıştır.O kadar dindar adamsan bir düşün,mantıklı ol bakalım.Hz.Muhammet zamanında türban var mıydı? O sıcak arap çöllerinde türban (sıkmabaş kıyafeti) giyilebilir miydi? Giyenin kafası yumurta gibi pişer,beyni akar.Ama sanıyorum sizin gibi düşünenlerin bu durum işine geliyor.Düşünen kadın değil,beyni akmış kadın sizin için makbul olanı.Bu tip kadın sorgusuz,sualsiz köleniz olabilir.Dinde inanç özgürlüğüde yapılan soytarılığın kisvesi oluyor tabi.Sevsinler sizin inanç özgürlüğünüzü.

Yazın sahtekarlık kokuyor ustura_kemal efendi.Sen mi "özgürlüğe,insan haklarına,demokrasiye
inanan" bir bireysin.Türbana özgürlük istediğin kadar,emekçilerin hakkını hiç gözettin mi? Ya da inanç temelinde bakarsak,alevilere (araplaşmamış gerçek Türk müslümanları) aynı hoşgörüyü gösterebiliyor musun? Sivas'da yanan canlar için yobaza lanet ettin mi? Kalkmış bir çaput parçasına özgürlük istiyorsun.Sana gerçek düşüncemi söyleyeyim mi bana kalsa devrim yasalarını uygularım.Türkçe ezan! Türkçe kuran! Sarığa,cüppeye,türbana,çarşafa geçit yok! Şeyh,şıh,hocaefendi saçmalığına son! Tarikatların köküne kibrit suyu.
Bu saçmalıklara hoş görü gösterene ben hiç hoşgörü moşgörü gösteremem.Çok istiyorsanız Arabistan'a,İran'a,Malezya'ya canınız nereye istiyorsa oraya gidin.İnancınızı orada yaşayın kardeşim.Benim suyumu bulandırıp da özgürlük mözgürlük talebinde bulunmayın size zırnık yok.Aman ha kıblenizi şaşırıp da hocaefendiniz gibi Amerika'ya Mamerika'ya gitmeyin.Allah'a kul olacağız derken Amerikan emperyalistlerine kul olmayın.

Kullanıcı küçük betizi
devimsel
Üye
Üye

İletigönderen yigitler » Sal Ağu 11, 2009 20:25

devimsel yazdı:
ustura_kemal yazdı:inanılmaz bir yazı ve bir okadar talihsiz yorumlar.hakikaten böyle düsünen insanların olması bu din bu türban bu özgürlük düsmanlıgının bu kadar acık ve pervasızca yapılması insanı üzüyor.ben özgürlüge ve insan haklarına demokrasiye inanan bir birey olarak bu yazıdan ve yapılan yorumlardan sadece utanıyorum....

İşi safsataya vurma ustura_kemal.Kimse din düşmanı değil.Türbana düşman mısın dersen evet.O rahibe ve tutsaklık kıyafetine tabii ki hoş gözle bakmıyorum.Doç Dr.Şahin Filiz'in dediği gibi türban 70'li yıllarda Türkiye'ye farz kılınmıştır.O kadar dindar adamsan bir düşün,mantıklı ol bakalım.Hz.Muhammet zamanında türban var mıydı? O sıcak arap çöllerinde türban (sıkmabaş kıyafeti) giyilebilir miydi? Giyenin kafası yumurta gibi pişer,beyni akar.Ama sanıyorum sizin gibi düşünenlerin bu durum işine geliyor.Düşünen kadın değil,beyni akmış kadın sizin için makbul olanı.Bu tip kadın sorgusuz,sualsiz köleniz olabilir.Dinde inanç özgürlüğüde yapılan soytarılığın kisvesi oluyor tabi.Sevsinler sizin inanç özgürlüğünüzü.

Yazın sahtekarlık kokuyor ustura_kemal efendi.Sen mi "özgürlüğe,insan haklarına,demokrasiye
inanan" bir bireysin.Türbana özgürlük istediğin kadar,emekçilerin hakkını hiç gözettin mi? Ya da inanç temelinde bakarsak,alevilere (araplaşmamış gerçek Türk müslümanları) aynı hoşgörüyü gösterebiliyor musun? Sivas'da yanan canlar için yobaza lanet ettin mi? Kalkmış bir çaput parçasına özgürlük istiyorsun.Sana gerçek düşüncemi söyleyeyim mi bana kalsa devrim yasalarını uygularım.Türkçe ezan! Türkçe kuran! Sarığa,cüppeye,türbana,çarşafa geçit yok! Şeyh,şıh,hocaefendi saçmalığına son! Tarikatların köküne kibrit suyu.
Bu saçmalıklara hoş görü gösterene ben hiç hoşgörü moşgörü gösteremem.Çok istiyorsanız Arabistan'a,İran'a,Malezya'ya canınız nereye istiyorsa oraya gidin.İnancınızı orada yaşayın kardeşim.Benim suyumu bulandırıp da özgürlük mözgürlük talebinde bulunmayın size zırnık yok.Aman ha kıblenizi şaşırıp da hocaefendiniz gibi Amerika'ya Mamerika'ya gitmeyin.Allah'a kul olacağız derken Amerikan emperyalistlerine kul olmayın.

Yerden goge kadar haklisin. Benim en buyuk sorunum bu sikma baslilar. Sanki ciplak mislar gibi tum kafalarini ortuyorlar, ama tabii bunlarin beyinleri yobazlar tarafindan coktan yikanmis. Turkiye'de daha onemli gundemler var (mesela issizlik, ekonomi, yolsuzluk, aclik ve sefalet) ama bu hukumet hala 'turbana ozgurluk' diye sayikliyorlar!
Kullanıcı küçük betizi
yigitler
Üye
Üye

İletiler: 600

İletigönderen İrfan Tuna » Sal Ağu 11, 2009 21:34

USTURA KEMAL KARDEŞ, ''FAZLA TRAŞ CİLDİ BOZAR''... BU TÜRBAN NUMARALARINI AKLI BAŞINDA HİÇ KİMSE YUTMUYOR ARTIK.
En son İrfan Tuna tarafından Sal Ağu 11, 2009 22:46 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kez düzenlendi.
Uyanacağız, uyandıracağız... Bilinçleneceğiz, bilinçlendireceğiz... Ne ülkemizin , ne de bölgemizin zenginliklerini küresel haramilere ve onların uşaklarına yağmalatmayacağız, soydurtmayacağız... ENİNDE SONUNDA ALİ KEMALLER DEĞİL, MUSTAFA KEMALLER KAZANACAK...
Kullanıcı küçük betizi
İrfan Tuna
Üye
Üye

İletigönderen kaye » Sal Ağu 11, 2009 21:58

Bu adamlara göre:
Türban=Din
Feto=Peygamber
Amerika=Sığınılacak Liman
Kâr Payı=Helal
Deniz Feneri=Safiyet
Düşman=Dost
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

İletigönderen devimsel » Sal Ağu 11, 2009 22:44

yigitler yazdı:Yerden goge kadar haklisin. Benim en buyuk sorunum bu sikma baslilar. Sanki ciplak mislar gibi tum kafalarini ortuyorlar, ama tabii bunlarin beyinleri yobazlar tarafindan coktan yikanmis. Turkiye'de daha onemli gundemler var (mesela issizlik, ekonomi, yolsuzluk, aclik ve sefalet) ama bu hukumet hala 'turbana ozgurluk' diye sayikliyorlar!

Aç insan felsefe yapamaz,düşünemez sorgulayamaz.Bir de eğitimsizse o insan ne yapacak kurtuluşu dinde arayacak.Ama inanırken de kaçı Nadim Macit'i,Şahin Filiz'i,Zekeriya Beyaz'ı,Yaşar Nuri Öztürk'ü tanıyabiliyor ki.Tanıyabilen beynini yobazların işgalinden kurtarabiliyor.Tanıyamıyanlarsa Feto'nun,Cübbeli'nin,Adnan Hoca'nın ve bunlar gibi din simsarlarının kucağına itiliyor.Yobazdan (sözde) dinini öğreniyor.Bunları besleyip büyütense bugüne kadar ki başa gelen (Atatürk döneminden sonraki) tüm iktidar partileri oldu.

İrfan Tuna yazdı:USTURA KEMAL KARDEŞ, FAZLA TIRAŞ CİLDİ BOZAR... BU TÜRBAN NUMARALARINI AKLI BAŞINDA HİÇ KİMSE YUTMUYOR ARTIK.

İrfan Tuna arkadaşım iyi güzel demişsin de sadece biz yutmuyoruz gibime geliyor,halkın büyük bir çoğunluğu gene bunların esiri. :)

kaye yazdı:Bu adamlara göre:
Türban=Din
Feto=Peygamber
Amerika=Sığınılacak Liman
Kâr Payı=Helal
Deniz Feneri=Safiyet
Düşman=Dost

Ağzına yüreğine sağlık kaye arkadaş.Bak deniz feneri dedinde aklıma bir fıkra geldi.Ulusal Kanal'da mı yoksa Avrasya Kanal'ında mı dinlemiştim tam hatırlamıyorum ama fıkra şöyle,

Çocuk sorar "Baba,adi hırsızla kalantor hırsız arasındaki fark ne?"
Babası "Oğlum,adi hırsız el feneri ile kalantor hırsız ise deniz feneri ile soygun yapar" der. :islik:

Kullanıcı küçük betizi
devimsel
Üye
Üye

İletigönderen ceylanmm » Çrş Ağu 12, 2009 2:19

Ustura Kemal.Bir Türbansiz bayan vatandasimizi,bacimizi,ablamizi,yengemizi,teyzemizi,görünce,herhalde senin göbek altinda bir kipirdamalar oluyor.
Kullanıcı küçük betizi
ceylanmm
Üye
Üye

İletiler: 34

İletigönderen maydonos » Çrş Ağu 12, 2009 2:38

Artik bu cemaat bir metre kare bezi ozgurluk ve din kavrami gibi goruyor. Bu cemaat gercekten okus pokuscu. Sevdikleri seyleri siralamak gerekirse,

1- Yalan
2- Uc kagitcilik(dalevere alevere)
3-Yurdumuzu babalar gibi satmak
4-Turban= din
5- Aglamak (aglakzadeler)Arinc, fitnos vb.
6-Azarlanmak, asagilanmak
7-Yoksullastirilmak
8-Subyancilar ve subyancilik

daha liste uzar gider tum bunlari bir araya topladigimiz zaman, igrenc ve mide bulandiran bir organizma var karsimizda.
Asil utanmaz, bu ustura kemal adindaki yorumcu.Insan olan biraz dusunur neden utandigini.
Bu arada toz olmus gozukuyor utanan mahluk.Hey oradamasin? Konuyu ac biraz ogrenelim. Utanmasi gereken kimmis? 16,5 cm beyini olan, utanan adam.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletiler: 1651

İletigönderen SOROSpu Çocuğu 1 » Çrş Ağu 12, 2009 15:47

sizin demokrasiden ve insan haklarından nasibinizi almamıs oldugunu tahmin ediyodum ama bu kadarınıda beklemiyodum, yazdıgım yazıdan sonra hakaretlerin bini bin para olmus.normal bir forum olsa bu hakaretleri yapanlar banlanır ama burda kendin gibi olmayana saymak sövmek serbest.ben bana yapılan hakaretlerin hepsini 2 katı olarak iade ediyorum(cok farklı seyler yazmak isterdim ama admininiz muhakkak bahane arıyodur bu aykırı sesi susturmak için onada koz vermeyelim)

siz mi karar vericisiniz bu ülkede su özgürlüktür bu degildir diye?size göremi yasıycaz biz?siz kimsinizki?benim için basörtüsü gibi bir alevininde ibadet hakkı kutsaldır veya aynı sekilde bir kürdün demokrasi mücadeleside aynıdır.ama size göre onlarda zaten 2.sınıf vatandas nasıl olsa.ben sizin gibi cuntaları darbeleride ayırmam o darbedir bu devrimdir diye masal anlatmam askeri fasizmin hepsine karsıyımdır.60ada 12 martada 12 eylülede 28 subatada ve en son olan e-muhturayada.

nedir sizin bu milletle alıp veremedikleriniz arkadasım o kızların basındaki örtüyle ne alıp veremediniz var?burda bana demokrasi dersi vermeden dönün de bir aynaya bakın stalin rusyasında yasamıyoruz(bu sizin ütopyanız sadece)

siz busunuz kendiniz gibi olmayan at gözlüğü takmayan insanlara karsı taamülünüz yok.sizinle burda birsey tartısmak niyetindede degilim ama bilinki sadece bu kadarsınız bir avuc insansınız.bu milletin degerleriyle kavga ederek bir yere varamayacagınızı bir gün anlarsınız umarım.

ps.ben burdayım biryere gittigim yok.demirden korksak trene binmezdim.burdayım forumunuzun yöneticileri kendi gibi düsünmeyenlere ne kadar tehammül ederse o kadar burdayım.
Kullanıcı küçük betizi
SOROSpu Çocuğu 1
Üye
Üye

İletiler: 5

İletigönderen İrfan Tuna » Çrş Ağu 12, 2009 22:12

Ustura Kemal arkadaş, burada yazı yazan, yorum yapan insanların çok büyük bir bölümü, okuduğunu anlayan, yazdığını da tartarak, düşünerek yazan insanlardır. Eğer siz de buradaki insanlar gibi ne okuduğunuzu anlayabilmiş olsaydınız, yazılanların en küçük bir hakaret içermediğini anlamış olurdunuz.

Buradaki insanların, demokrasi, özgürlük ve insan hakları anlayışı kuşkusuz ki, özgürlük, demokrasi, insan hakları diyerek dünyaya kan ve gözyaşı dağıtan emperyalist katillerin ve onların uşaklarının özgürlük anlayışına bemzemez.

Buradaki insanların özgürlük anlayışı Irak'taki Müslümanların tepesine milyonlarca tonluk nükleer 'özgürlük' yağdıranların özgürlük anlayışına da, onların nükleer 'özgürlük' yüklü uçaklarına hava sahamızı kullandırarak Müslümanların katledilmesine, Müslüman bir ülkenin Haçlılar tarafından işgal edilmesime aracılık eden sahte İslamcıların özgürlük anlayışına da benzemez.

Sayın Ustura Kemal arkadaş, aramızda olmanız bize en küçük bir rahatsızlık vermez. Çünkü ülkemizin bir tek insanının bile Amerikan emperyalizminin uşakları tarafından kandırılmasına, aldatılmasına gönlümüz elvermez..
Kullanıcı küçük betizi
İrfan Tuna
Üye
Üye

Sonraki

Şu dizine dön: İrfan TUNA

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x