Türk bilim adamlarından müthiş DVD teknolojisi

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Türk bilim adamlarından müthiş DVD teknolojisi

İletigönderen Balasagun » Pzt Nis 13, 2009 10:12

Bir DVD’de binlerce film
Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde, görüntü veren ve kayıt yapan DVD’lerin kapasitelerini günümüzdekinden binlerce kat artıracak yeni bir teknoloji geliştirildi

Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay’ın başkanlığında doktora öğrencileri Özgür Attila Çakmak ve Koray Aydın tarafından geliştirilen nanoteknoloji tabanlı meta malzemeler, yeni nesil DVD’lere uygulanırsa, bir DVD’ye binlerce filmin kaydedilmesi mümkün olacak. NANOTAM’da geliştirilen metamalzemelerin doğada rastlanmayan özelliklere sahip olduklarını dile getiren Özbay, şöyle konuştu: “Bu anlamda ’sihirli’ olarak da nitelendirilen metamalzemeleri kullanarak dalgaboyundan çok daha küçük bir alandan geçen ışık miktarını binlerce kat arttırabilen yeni bir teknoloji geliştirdik. Bu yeni teknoloji sayesinde dijital bilgiler DVD’lere çok daha küçük alanlara yazılabilecek ve var olan bilgi depolama kapasiteleri binlerce kat arttılabilecek.”

’Fizik kurallarını değiştirdik’
Günümüzde 50-100 Gbyte ile sınırlı olan DVD kapasitelerinin en az bin kat arttırılabilecek bir teknolojiyi geliştirdiklerini bildiren Özbay, “Işığın doğadaki davranışını değiştirdik. Yani sihirli özelliklere sahip yeni bir nanomalzeme geliştirdik ve bu malzemeyi kullanarak ışığın çok küçük bir alandan geçebileceğini gösterdik. ’Physical Review Letters’da yayımlanan çalışmamız büyük yankı uyandırdı” diye konuştu

Resim
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 3523

İletigönderen Ram » Pzt Nis 13, 2009 10:55

Ekmel'i biliyoruz, uzun zamandır bekliyoruz. Umarım daha da iyisini yaparlar.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen alpine » Sal Nis 14, 2009 15:58

"Physical Review Letters’da yayımlanan çalışmamız büyük yankı uyandırdı” demis ama ben Turkce kaynaklarin disinda baska bir kaynakda calisma ile ilgili herhangi bir yorum bulamadim google da acikcasi. Turkce kaynaklarda "Turkun Gucu" kivamini gecemeyince benim buyuk suphelerim var iddialar ile ilgili.

DVD teknolojisi cok degisken bir market. En iyi teknolojiyi uretmeniz birsey ifade etmiyor olabilir zaman zaman. Bir dagitim araci oldugu ve maliyetlerin buyuk rol oynadigi bir arac olugu icin fizibilite cokca rol oynuyor. Kazanmak icin en iyi olmak yetmiyor yani anlayacaginiz. Bu anlamda Bilkent bir basari saglamissa da, bunun iddia edilen kadar buyuk bir basari olmadigi kesin...
Kullanıcı küçük betizi
alpine
Üye
Üye

İletiler: 3

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x