Türk Günü Yürüyüşüne Doğru
Mayısın üçüncü haftası Amerikada yaşayan Türkler için önemli haftalardan biridir. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonunun, 1981 yılında Ermeni terörünü telin etmek amacı ile başlattığı ve 1991 yılından bu yana hafta boyu şenliklerle kutlanarak, geleneksel bir Türk-Amerikan dostluk bayramı haline gelen Türk Günü Yürüyüşü ve Türk Kültür Festivali etkinliklerinin 26.cısı , bu sene 19 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek. Geçen sene, 30 bin kişinin katıldığı Türk Günü Yürüyüşüne, katılımcı sayısı her geçen yıl artıyor.
1981 yılında sadece protesto amaçlı başlatılan Türk Günü Yürüyüşünün amacı ve şekli 1991 yılında itibaren değişti. Büyük Abilerimiz, düzensiz şekilde yapılan yürüyüşlerin, yıllar geçtikçe daha profesyonel şekilde yapıldığına dikkat çekiyor.Tabii ki tecrübenin yanında, maddi desteklerin artması sonucu daha gösterişli yürüşlerin yapıldığını görüyoruz. Aslında, Türk Günü Yürüyüşü konusunda hepimizin üzerinde hem fikir olduğu ve değişmesini isteğimiz konular var. Bunlardan birincisi, diğer ülkelerin gösterileri, New Yorkun en önemli caddesi olan 5.ci caddede yapılırken, niye Türklerin yürüyüşü Madison caddesinde yapılıyor.Malesef, bu sorunun çözümü için bazı girişimler önceden yapilsada ,New York Belediyesi taraflı olarak 5.ci caddede Türklerin yürümesine izin vermiyor. TADF Yetkililerinin bu konu üzerinde sistemli olarak çalışması ve belediye,ye baski yapmasi şart.
İkinci bir konu ise Türklerin Türklere yürüdüğü konusu. Bazı gruplar, adı üzerinde Türk Günü olduğu için Türklerin Türklere yürümesinin normal olduğunu söylüyor. Bazı gruplar ise Amerikalılara kültürümüzü göstermek için en güzel fırsat olduğunu dile getirerek , daha çok Amerikalı,nın gelmesi için çaba harcanması gerektiğini söylüyor.Ben ikinci görüşe katılıyorum. Geçen sene yürüyüşü izlerken , konuştuğum bir kaç grup, Türklerin kendi kendilerini Türklere anlattığı güzel bir kortej oluşturmanın dışında yürüyüşün pek bir anlam taşımadığını söylemişti.New Yorklu bir müzisyennin ayrı ayrı iki bando takımının majörü olarak Madisoni iki kez turlarken, yakın arkadaşına üçüncü kez geçeceğını işaret etmesi çok komikti. Amerikalı sormaz mi Bu Türkler de ikinci bando takımını yönetecek majör yok mu? diye. Ya da motorsiklete binmiş 4 Türk gencini gören Amerikalılar, bizimde motorsiklet kullanabilen bir millet olduğumuzu görerek ne kadar etkinlenebilirler.
Bunun dışında, yaşadığımız şehrin ne belediye başkanı ne de bizi temsil eden eyelet yöneticilerinden birileri Türk Yürüyüşüne katılmıştır. İşin üzücü tarafı ise Türk-Amerikan Dostluk Grubu içindeki senatörlerin bile yürüyüşe gelmedikleri görülmüştür. Ya organize edenlerin bir hatası var ya da hakikaten oy kaygısı ile Türklerle beraber görünmek istemiyorlar. Yunan ve diğer küçük ülkelerin yürüyüşlerine baktığım zaman Belediye Başkannından tutunda birçok yetkili en ön sırada yürüyor
Böylece,üst düzeyden insanların katılması ile yürüyüşün bir de medyatik boyutu ortaya çıkıyor.Malesef, Amerikan basınında Türk Yürüyüşü hakkında bir kelime dahi geçmiyor. Geçen sene Türk Günü Yürüyüşünden sonra meydana gelen ufak bir kavga basına yansımış ve sadece bu haber yapılmıştı. Bu bile, Amerikan basıninın ne kadar taraflı olduğu göstermiyor mu?. Onlara kızıp, zaten hakkımızda kötü yazıyorlar deyip pes edeceğimize, sabırlı davranarak, editör ve yazarları aylık toplantılara davet etmek ve kendimizi daha iyi tanıtmak zorundayız. Yoksa, Türkiye aleyhine yazılar gün geçtikçe daha çok artacak.Amerikadaki Türk Derneklerinin de kendi bölgelerinsindeki yerel gazete ve televizyon kuruluşları ile yakın ilişkilerde bulunmasi tanitim ve başari icin çok önemli.
Türk Yürüyüşlerinin, daha çok Amerikalı çevreye hitap edecek, şov niteliği taşıyan bir yapıya kavuşturulması lazım. Amerikalı sanatçı gruplarını yanımıza almamız, ilgi çekecek kostüm ve kıyafetlere bürünmemiz, büyük balonlarla yürüyüşe katılmamız aklıma gelenlerden bazıları. Italya, İrlanda,Almanya veya Porto Rico yürüyüşlerini analiz ederek , kendi yürüyüşümüz icin bazi dersler cikarabiliriz. Bunun dişinda, yaklaşık 300 bin dolara mal olan Türk Günü Yürüyüşlerini için harcanan masrafların daha dikkatli kullanılması için özel bir komite kurulması şart. Türkiyeden gelen misafir ve sanatçılara harcanan miktarın daha dikkatlı şekilde kullanılması gerekiyor. Amerikadaki Türk İşadamları ve diğer büyük kurumların maddi ve manevi destekleri de Türk Günü Yürüyüşünün başarısı için şart.
En çok üzüldüğüm diğer bir konu ise Türk Günü Yürüyüşü sonrası toplanılan Birleşmiş Milletler karşında bulunan Dag Hammarskjold parktaki halimiz. Ordaki keşmekeşliği ve karışılıklığı sizlere tarif edemem.Yemek alma sırasında ezilenleri mi dersiniz, ufacık alanda oturmaya çalışan vatandaşımızın koltuk kavgasını mı dersiniz, sponsorların dağıttığı kağıtların yerlerde süründüğünü mü dersiniz. Park alanında yaşananlar tam bir kaos. Bu konu üzerindede ciddi olarak çalışılması şart.
Türk Günü Yürüyüşü hazırlıkları için zaman daralıyor. Gündemimizi Ermeni sorunu kaplasa da , Türk Günü Yürüyüşü için derneklerin ciddi sekilde katilimi ve destekleri gerekiyor.Ayrica, New York dışında, Rochester, Pennsylvania ve New Jersey de Türk Yürüyüşü ve festivallerinin yapılacak olması tanıtım açısından olumlu bir gelişme. Organizasyonu düzenleyen Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu canla başla bu hazırlıkları en iyi şekilde yapacağı bize gelen haberler arasında.Ancak, Federasyon Başkanı aralıklarla gittiği Türkiye ziyaretlere son vererek, Nisan ve Mayıs ayı için geminin başında olması , Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğine yön verecek şu kritik aylar için önemli.
Sizlere ayrıca ufak bir bilgi vermek istiyorum.Amerikada belkide en iyi Türk Festivalini düzenleyen Chicagolu Türkler bu sene ilk defa festivallerini Eylül yerine Mayıs sonunda yapmaya karar verdiler. Mayıs 30 ile Haziran 2 arasında yapılacak, Chicago Festivalinin hazırlıkları bitmiş bile. Umuyorum, gelecek senelerde New Yorktaki Türklerde hazırlıklarına 6-7 ay önceden başlarlar.
KAYNAK