Türkiye'den ABD'ye Siyasi İltica
2005 yılından bu yana 519 Türk vatandaşı ABD'den siyasi sığınma hakkı istedi.
ABD Adalet Bakanlığı resmi kayıtlarına göre, siyasi fikirlerinden, dinlerinden, ırklarından ve uyruklarından dolayı Türkiye'de tehlike içinde olduklarını öne süren 122 kişiye eş ve çocuklarını da kapsayan siyasi iltica hakkı tanındı.
Mahkemeler ve İç Güvenlik Bakanlığı 162 kişinin sığınma talebini ise reddetti. Bazı ilticacılar da taleplerini geri çekti..
Türkiye'den iltica talebinde bulunanların çoğu Kürt olduklarını ve Türkiye'ye dönerlerse işkence görecekleri gerekçesini öne sürüyor.
Bunu dini vecibelerini yerine getiremediğini, baskı altında olduklarını ve istedikleri gibi ibadet edemediklerini öne sürenlerle fikirlerinden dolayı cezalandırılacaklarını söyleyen ilticacılar izliyor.
Resmi kayıtlara göre, Suriye'den 2010 ve 2011 yıllarında toplam 122 kişi siyasi iltica talebinde bulundu. ABD makamları 27'sine siyasi sığınma verdi.
Aynı yıllarda Türkiye'den de 122 kişi sığınma hakkı istedi, 26'sının talebi kabul edildi.
Türkiye'nin komşuları arasında Irak 268 ilticacıyla birinci durumda.
Bunu 191 kişiyle İran izliyor. En fazla iltica talep edenler arasında Ermeniler de bulunuyor.
ABD'ye tüm ülkelerden yıllık ortalama 40 bin kişi siyasi iltica için başvuruyor. İlk üç sırayı Meksika, Çin ve Haiti'li vatandaşlar alıyor.
Mahkemelerde Türkçe ve Kürtçe talebi ilk 10 arasında bulunuyor.
Mahkeme dosyaları incelendiğinde, ABD'li siyasetçilerin yargıya müdahale ettikleri görülüyor.
Birkaç kez adını değiştirip ölü bir Amerikalının adıyla pasaport sahtekârlığı yapmasına rağmen ilticası kabul edilen Amerikan-Kürt Enformasyon Şebekesi Başkanı Kani Gulam'ın mahkeme dosyasında Amerikalı siyasetçilerin referans mektupları bulunuyor.
Diyarbakır, Lice doğumlu Gulam'ın dosyasında birçok sahte belge var.
Türkiye'de iki kişinin katili olduğu için hüküm giyen PKK üyesi İbrahim Parlak'a da önce siyasi iltica hakkı verildi. ABD vatandaşı olurken yalan beyanda bulunduğu için mahkeme Türkiye'ye iadesine karar verdi. Ancak ABD'li siyasetçilerin yargıya müdahalesiyle hâlâ ABD'de tutuluyor.
Yılmaz POLAT, 26 Ocak 2013