Türkiye'de kadınların yüzde 58'i şiddet görüyor. Bangladeş ve Hindistan'ın gerisindeyiz.
Dünya İzleme Enstitüsü'nün raporuna göre, Türkiye'de kadınların yüzde 58'i şiddet görüyor. Bu oran Bangladeş ve Hindistan'dan bile yüksek. Eşitlikte ise yerimiz 177 ülke arasında 111'incilik..
Kadın ve şiddet üzerine çalışmalar yapan Okan Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Alemdar'ın Dünya İzleme Enstitüsü'nün raporuna dayanarak verdiği bilgilere göre Türkiye'de kadınların yüzde 58'i şiddet görüyor.
Türkiye'yi yüzde 47 ile Bangladeş, yüzde 45 ile Etiyopya, yüzde 40 ile Hindistan ve yüzde 34'le Mısır izliyor. ABD'de yayımlanan Violence Against Women (Kadına Karşı Şiddet) dergisinin son sayısında yer alan araştırma, Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleri arasında kadına en fazla şiddet uygulayan ülke olduğunu ortaya koyuyor. Çalışmanın sonuçlarına göre; Türkiye'deki 19 yaş üstü evli kadınların yüzde 51'i aile içi şiddetin mağduru.
Bu rakam İsrail'deki Yahudi toplumunda yüzde 30, Mısır'da yüzde 34, Lübnan'daki Filistinli mülteci kadınlar arasında ise yüzde 22.
ŞİDDETİN SONUCU İNTİHAR
Cinsler arasındaki eşitsizliği azaltmak için son yıllarda yasalarda bazı iyileştirmeler yapsa da Türkiye, Dünya Gelişmişlik Endeksi 2007 sonuçlarına göre de kadın erkek eşitliğinde 177 ülke arasında 111'inci sırada yer alıyor. 2006 yılında yayımlanan cinsiyet güçlendirme endeksinde, yani kadınların ekonomik hayata katılmasını artırma, karar alma ve politika mekanizmalarına sokma konusunda da Türkiye oldukça başarısız.
Bu konuda 75 ülke içinde 72'nci sırada yer alan Türkiye'nin durumu sadece Mısır, Suudi Arabistan ve Yemen'den iyi. İran'da bile kadınların siyasi hayat içindeki yeri Türkiye'nin önünde. Dünya İzleme Enstitüsü Türkiye'deki aile içi şiddetin sonuçlarından biri olan kadın intiharlarına da dikkat çekiyor. Enstitü'nün araştırmasına göre Türkiye'deki intiharların yüzde 80'i kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor.
ŞİDDET İÇSELLEŞMİŞ
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'nın ortaya koyduğu bir başka ilginç sonuç ise Türkiye'de kadınların kültürel, eğitim, sosyalleşme gibi nedenlerle ister zengin ister fakir olsun kocalarından dayak yemeyi içselleştirmiş olmaları. Yrd. Doç. Dr. Alemdar, Türkiye'de son yıllarda kadınların maruz kaldığı şiddette sayısal bir artma olmasa da istatistiklerde oransal artışların tespit edildiğinin altını çiziyor.