"Türkiye'nin demokratikleşmesi ABD çıkarlarını zedeleyebilir..."

"Türkiye'nin demokratikleşmesi ABD çıkarlarını zedeleyebilir..."

İletigönderen Erkan Güçiz » Çrş Kas 04, 2015 4:06

ABD ordusunu ve dış politikalarını yönlendiren The RAND Corporation, 2008 yılında, Amerikan ordusu için “Uzun Savaşın İlerisini Görmek” (Unfolding the Future of the Long War) başlıklı bir rapor yayınlamış.

230 sayfalık raporun tamamını okuyunca bizi bugün, bulunduğumuz yere kim getirdi sorusuna yüzeyden de olsa bir yanıt bulmak mümkün. Elbette ki Amerikalılar getirmedi bizi buraya; biz kendimiz geldik ama ülkemizi yönetenlerle ABD arasındaki ilişkileri anlatan şu can alıcı cümle yetiyor resmin tamamını görmeye.

“Dolayısıyla bu ülkeleri daha etkili, daha demokratik bir düzene teşvik etmek, aslında Amerika'nın çıkarlarına ters düşebileceğinden yönetim reformu veya diğer değişiklikler önerilirken bunu da hesaba katmak lâzımdır.”

Devletler ve çıkarları

İlk bakışta, açıkça görülen, Amerika Birleşik Devletleri belli ki öncelikle Amerikan politikaları ve çıkarlarını destekleyen hükümetleri tercih ediyor.

Ancak, bu konuda daha derin bir inceleme, bu önceliğin aslında, yönetim ile ilgili diğer hedeflere aykırı olabileceğini düşündürmektedir.

Kötü yönetilen veya kendini yönetmekten aciz olan devletler, Amerika Birleşik Devletleri'nin müttefiki olabilir.

Çatışma yaratma potansiyeli olan, akılsızca veya ters politikalar yürüten hükümetlerin Amerikan çıkarlarının korunmasına hayâti değeri olabilir.

Bunun tersi de geçerli olabilir. İyi yönetilen, demokratik devletlerin, ABD'nin son Irak savaşında olduğu gibi güçlü ve yetenekli yönetimi olan, bir Amerikan müttefiki Türkiye'den istediği desteğin reddedilmesi bunun örneğidir.

Dolayısıyla bu ülkeleri daha etkili, daha demokratik bir düzene teşvik etmek, aslında Amerika'nın çıkarlarına ters düşebileceğinden yönetim reformu veya diğer değişiklikler önerilirken bunu da hesaba katmak lâzımdır.”
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x