"ULUS-DEVLETİ AŞMAK”

"ULUS-DEVLETİ AŞMAK”

İletigönderen Habip Hamza Erdem » Pzt Oca 28, 2013 18:15

"ULUS-DEVLETİ AŞMAK”

Zazaki.net sitesinde İsmail Beṣikçi’nin aynι baṣlιkla bir yazιsι yayιmlandι.
Zaten ben ‘Ulus-Devlet’ kavramιnιn Türkiye’de yanlιṣ kullanιldιğι savιnda oluğum için, ‘Ulus-Devlet’ yerine ‘Devlet-Ulus’ diye yazardιm.
İsmail Beṣikçi’ye gelince, Türkiye’de toplumbilimsel araṣtιrmalar konusunda ‘öncü’ler arasιnda sayιlabilir.
Ne ki, ‘bilimsel çabalarι’ kendisine Kürt halkιnιn ‘beṣikçisi’ olmasιnιn ötesinde bir kazanιm sağlamamιṣtιr.
Günümüz ‘Kürt sorunu’nun beṣiğini sallayanlar arasιnda kalakalmιṣtιr.
Şu son yazιsιnda ileri sürdüğü ‘yanlιṣ tez’lerini yιllardιr yineleyip geldi.
“Egemen ulusa mensup bir bireyin ‘ulus devleti aştım, aşmaya çalışıyorum’ demesi anlamlıdır.” tümcesinden baṣlayalιm.
Hani arkasιndan ne söylenirse söylensin, öncelikle tümcenin yanlιṣ kurulmuṣ olduğu görülmektedir.
Şu ‘birey’ denilen özne midir nesne midir, her ne ise o, ‘Devlet’i hangi durum ve koṣullarda ‘aṣma’yι tasarlayabilir?
Deli midir divane mi ne?
İsmail Beṣikçi ise sözün özünü yazιnι sonuna saklamιṣ:
“Abdullah Öcalan, diyor Beṣikçi, üç-dört sene öncesine kadar, “Marx’ı aştım, “Hegel’i aştım”, “Gandi’yi aştım” gibi açıklamalar yapardı. Bunu, intellektüel bir çaba olarak değerlendirmek gerekir. Ama, “aşma”ların bugünkü Kürd mücadelesine bir katkısı da yoktur. Bugünkü mücadele dikkate alındığında aşılması gereken en önemli kişi, Mustafa Kemal Atatürk’tür.”
Ve böylece dönüp dolanιp baltayι taṣa vurmayι becermiṣtir.
Onca kitap, makale ve konuṣmanιn ‘özü” Mustafa Kemal’i ‘aṣma’ üzerine kurulmuṣtur.
Hani Mustafa Kemal’i ‘aṣma’ hedefi her asker, devlet ya da bilim adamιnιn gönlünde yatan bir aslan olabilir.
Ne var ki ‘aṣtιm’ demekle de aṣιlamιyor ki..
Bu ‘boṣ uğraṣι’ ṣimdilik bir yana koyup, İsmail Beṣikçi’nin ‘Türk solu’ üzerindeki görüṣlerine geçebiliriz.

“Türk solu milliyetçi bir soldur, diyor İsmail Beṣikçi. Profesör Birgül Ayman Güler örneğinde olduğu gibi Türk solunun önemli bir kesimi de tam anlamıyla, ırkçıdır, ayrımcıdır.”
Koskoca profesör İsmail Beṣikçi de böyle diyorsa orada bir sorun var demektir.
Herṣeyden önce ‘Türk solu- Kürt Solu’ diye bir ayιrιm yapmakla ‘ιrkçιlιk ve ayιrιmcιlιk’ιn ilahι yapιlmιṣ olur, bu bir.
Sol, insanlarιn ‘din, dil, ιrk ve milliyet’leri ‘sorunu’nu ‘baṣ uğraṣι’ yapιyorsa zaten sol değildir, bu da iki.
Çünkü solun ‘baṣ uğraṣι’ ‘emek sorunu’dur, olsun üç.
Uluslar değil, ama ‘devlet-ulus’lar arasιndaki ‘ezen-ezilen’ ya da ‘emperyalist-sömürge’ ayιrιmι bir baṣka düzeydeki ayιrιmdιr ve sol bu tür bir ayιrιmdan hareket eder; ne etti? Dört.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ‘emperyalist’ ya da ‘ezen’ ‘devlet-uluslar grubunda görmek, solcularιn değil ama ya liboṣ takιmι ya da dinci takιmιnιn ‘boṣ hayalleri’ arasιna olabilir. Diyelim beṣ.
“Kanımca Ortadoğu’da Kürdler 50 milyondan da fazladır” diyor Ismail Beṣilçi.
Kιrk yιldιr Kürt’ler üzerine çalιṣιlιnca dağι-taṣι ‘Kürt halkι’ndan görmek de olasιdιr, ama ‘bilimsel’ bir saptama olarak görmek olanaksιzdιr.
Ve gelelim bu yazιnιn toparlanmasι tümcesine.
Arap halkι da ‘Magrip’ten maṣrιka’ uzanιr değil mi?
Ve İsmail Beṣikçi’nin dediği gibi “Katar üç yüz bin nüfuslu bir Arap devletidir. Ve 22 üyeli Arap Birliği’nin üyesidir” değil mi?
Demek ki bir Arap halkιndan yirmi otuz ‘Devlet-Ulus’ çιkarιlabilmektedir.
Pekiyi Avrupa’daki diaspora hariç, Türkiye, İran, Irak, Suriye, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan’daki Kürt’lerden bir ‘Devlet-Ulus’ çιkarmak biraz zorlama olmaz mι?
Akιntιya kürek çekmek gibi bir ṣey..
Ya da bunun ‘bilimsel’ bir mantιğι var mιdιr?
Yoksa İsmail Beṣikçi’nin de yinelediği gibi; “… herkes, boṣuna mι, “emperyalizmin ekmeğine yağ sürmeyin”, “sizin bu çabanız emperyalizmin işine yarar”, “bu bölücülüktür” demektedir.
İlahi İsmail Beṣikçi, onca emek onca yιlιn sonunda insan önce ‘kensdisini aṣma’yι beceremez miydi ?
Marks’ι, Hegel’i, Mustafa Kemal’i aṣmayι kim istemez ?
Ama önce ‘kendimizi aṣma’yι becerebilsek..
Değil mi ama ?
Habip Hamza Erdem
Kullanıcı küçük betizi
Habip Hamza Erdem
GM Yazarları
GM Yazarları

İletiler: 1635

Şu dizine dön: Habip Hamza ERDEM

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x