Ümit Özdağ'dan Güler Kömürcü'ye cevap

İletigönderen ihsanerden » Pzt Mar 03, 2008 19:07

kaynak vami bu konuda degerli yusuf batum cunku bu tarihciler malesef sarayin disina cikamiyorlar habire saraydan bahsediyorlar halkin durumunu ozelliklede turk halkinin durumunu anlatan kaynaklara gereksinim var bence dedelerimizden dinlediklerimiz cok korkunc yani osmanli dedelerimize pek iyi davranmamis.bunun sebepleri nedir?simdiki gelenek o zamanda mi vardi?
Kullanıcı küçük betizi
ihsanerden
Üye
Üye

İletiler: 113

Ustten devam...

İletigönderen Yusuf Batum » Pzt Mar 03, 2008 21:26

Sevgili Ihsan,

Hangi konuda kaynak sordun, tam anlayamadim. Etrak- i biridrak konusunda mi?
Ben sadece dusuncemi soyledim.
Yani Turk tarihinde tesaduf edilen hiyerarsiden bahsettim.
Bunun bir neticesi olabilir dedim.
Bu kavram ne zaman kullanilmaya baslanmis; bu cok onemli.
Buyuk ihtimalle 16. yuzyildan sonra. Safeviler ile Osmanlilar arasindaki
catismada biliyorsunuz ki buyuk olcude Turkmen Sah Ismail tarafina gecmis, ya da onu desteklemis.
Bu yuzden bu sozun edilme nedeni siyasidir diye dusunuyorum.
Yoksa birilerinin bir tarafa " biz bu yuzden bu sozu ettik" diye yazdigi bir kaynak yok!
Biri ortaya bir laf atmis... Gerisi yorum. :))

Ama, cok ofkeli gibisiniz. Unutmayin Osmanli elin oglu degil! Onlar da bizim gecmisimiz.
Eger sogukkanli olmazsaniz, her menfi elestiriye kendinizi kaptirirsiniz.

Bakiniz, Napolyon bir emperyalisttir. Avrupa ve Osmanli ile savasmis hirsli bir imparator. Onca insanin olmesine neden olmus biri. Sanki o gelmeden once Fransa' da devrim olmamis. O devrimde " esitlik, kardeslik, ozgurluk" naralari atilmamis. Bu edilmis sozlerin sadece Fransizlari kapsadigi, tum insanligi kapsamadigi ortadadir.
Ama ne hikmetse her Fransiz onunla gurur duyar.

Saygilarimla...
Veni Vidi NoN Vici / Poet Valent, Poem Manent

Eskali Cizilmis Tutku: Memleket!

Avrupa'dan kaz gelmez, tavuklarinizi ziyan etmeyin...
Kullanıcı küçük betizi
Yusuf Batum
Üye
Üye

İletiler: 192

Re: Ustten devam...

İletigönderen Türk-Kan » Pzt Mar 03, 2008 22:00

Yusuf Batum yazdı:Ama ne hikmetse her Fransiz onunla gurur duyar.

Dogrudur, bu Fransizlar kurbaga bacagi gibi ilginc seyler de yer :D

Sohbetinizi balla böldüm, okuyunca aklimdan o an ilk gecen seyi paylasmak istedim sadece..

Osmanli derken Hanedani kastediyorsak elbette aralarinda takdir ettigimiz devlet adamlari vardir. 5000 yillik tarihimizin 600 yillik bir kesitini hic birimiz inkar etmeyiz ve tabii ki :)
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen ihsanerden » Pzt Mar 03, 2008 23:13

ben turkler nasil islam dinini benimsedi bunuda merak etmistim bayagi bi okumustumkutuphane gezmistim fakat nedense boyle ciddi bir kaynaga ulasamadim fakat az cok fikir edindim.fakat bu anadoludaki turk boylari neden birbiri ile savasti ve osmanli ailesinin ozelligi ne idi tarikatlar savasi mi olduda savastilar.sonrda neden bu osmanli turkce yerine karisik bir dil kullandi .anadolu daki turk halkina neden bu kadar eziyet edildi bu konularda dogru kaynak varsa onu merak ediyorum. heyecanima gelince bu tekrar osmanli diye cirpinan ahaliyi anlamaya calisiyorum nasil bir duygu ...sattilar memleketi ve bunlar yok turban yok osmanli naralari ile cok mutlular..sanki herseyleri ellerinden alinmis ve bir anda oyuncaklarina kavusmus cocuklar gibiler...2002 yilindan beri hizlanan bu satislari ve arkasini tabiki merak ediyorum..vatan elden gitmis hic bir seyleri kalmayacak dinlerinide ozgur bir sekilde yasayamazki insan somurge olan bir ulkede ..anlayamiyorum yani...
Kullanıcı küçük betizi
ihsanerden
Üye
Üye

İletiler: 113

Ustten devam...

İletigönderen Yusuf Batum » Sal Mar 04, 2008 10:32

Sevgili Ihsan,

Oyle sorular soruyorsun ki bunlarin cevabi buralara sigmaz.

Ama Anadolu'daki karisikliklarin nedeni Anadolu'da arama yalnizca, ayni devirde Yeni Dunya'ya acilanlarda da ara.
Biz hep anadolu'daki karisikliklardan bahsediyor ve dunyayi Anadolu'dan ibaret saniyoruz.

Bakin, Fatih, zayif dusmus Konstantiniye'yi fethettikten sonra Anadolu'daki beylikleri kendine baglamak istedi.
Uniter bir yapi olusturmak istedi. Buna her Bey olumlu cevap vermedi tabii... Ic karisikliklarin nedeni bu.
Konstantiniye (Istanbul demiyorum, cunku o zamanki adi bizce boyle idi)'nin fethedilmesi aslinda Haclilarin Anadolu'da kalmis son kalesinin de dusmesi demektir. Ben boyle dusunuyorum. Biliyorsunuz daha bundan 300 yil evvel Anadolu Haclilarin isgaline ugramisti. O yuzden Osmanli mumkun oldugunca Bati'ya kaymis, Anadolu'nun tekrar onlarca isgal edilmesine engel olmustur.
Fakat arkayi da saglama almak gereklidir.

Yavuz, Sah Ismail ile savastiginda Portekizliler Hindistan'a cikmislari...
Mezhep ayriligini ben bu kavgalarin nedeni olarak en sonda degerlendirilmeleri gerektigini dusunuyorum.
Dunya siyasetinde basat rol oynamak isteyenler, diger enstrumanlari da kullanirlar.

Turklerin Muslumanligina gelince, bazi akli evveller zorla, kilictan gecirilerek Musluman olduklarini yaziyorlar.
Dusunun, koskoca Turk dunyasi... Belki bir kabilenin, obanin basina geleni Tum Turklerin basina gelmis olarak yansitiliyor.
Bu yanlis.

Dil konusuna gelince; her asrin bir lingua frangasi vardir. Protestanlik gelinceye kadar tum Avrupa''daki Hristiyan alemi icin bu dil Latince idi.
Mesela Hz. Isa zamaninda bu dil Aramca idi ki ilk Incil'in Aramca oldugunu, sonra latince'ye tercume edildigini biliyoruz.

Osmanli 'da o zamanin dogu'daki oncul iki dilini (Biri dini, ikincisi edebi nedenle) kendi diline entegre etti.
Ama halk zaten yine Oz Turkcesini konusuyordu. Bu olusan dil resmi dildi. Dayatilan bir sey yok yani.

Size bir ornek vereyim; ben Hollanda'da yasiyorum. Bakin Turkler buraya geleli 40 yil oldu. O kadar cok sey bunlarin dillerine gecti ki.
Hatta bazi kelimeler sozluklerine de gecti. Bu kacinilmaz bir sey.
Etkilesim...
Veni Vidi NoN Vici / Poet Valent, Poem Manent

Eskali Cizilmis Tutku: Memleket!

Avrupa'dan kaz gelmez, tavuklarinizi ziyan etmeyin...
Kullanıcı küçük betizi
Yusuf Batum
Üye
Üye

İletiler: 192

Önceki

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 7 konuk

x