Uzaktan Gelen Hastayla Yakından Gelen Bir Mi?

Uzaktan Gelen Hastayla Yakından Gelen Bir Mi?

İletigönderen mehmetgarip » Sal Eyl 05, 2023 18:46

Sağlığımızı bozmadan yaşamımızı sürdüremedik bir kere hasta olduk mu tedavisi zor ve yorucu oluyor. Yediğimize içtiğimize dikkat edip oksijenini kirletmediğimiz bir doğada yaşamaya çalışıp hasta olmamaya uğraşmalıyız.
Hasta olunca randevu alıp bir hastaneye gidiyoruz. İlk önce ilçe hastanesine gittiysek bir teşhis koyamadılarsa size büyük bir yere gitmenizi tavsiye ediyorlar. Tekrardan bir randevu alıp İlde bulunan bir hastanenin yolunu tutuyorsunuz. Randevu alınamayan bir hastaneyse erkenden gidip sıra alırsınız. Sıranız geldiğinde muayyene olursunuz. Sizden MR, Tomografi ve PET çekilmeniz istendiyse o gün çektiremezsiniz. Sizden randevu almanız istenir. Randevu günü gelir çektirirsiniz o gün sonuç çıkmaz bir daha geleceksiniz. Yani neyiniz olduğunu öğrenene kadar üç defa gelirsiniz.

Bizim gibi Isparta’nın Gedikli köyü gibi uzak yerden geldiyseniz gidiş geliş 300 km geçer. Yani bu 900 km den fazla yol eder. Hasta için maliyeti artırmakta ve hastalığının teşhisini geciktirmektedir. Fazladan yakıt israfı ile Milli ekonomiye zarar verip doğayı kirletmektedir.
Babam 2018’de kanser hastası olup 2019’da vefat etti. Gece saat 3’e MR randevusu verdiler. Gedikliden saat üçte Isparta’da olacak şekilde yola çıktık. MR çekildi. Arabada az uyukladık uyuklamadık sabah oldu. Öğleye doğru doktor ile görüştük. Geri dönerken yolda bir anda içim geçmiş. Babamın (yayılmaya gidiyoruz) sözüyle uyandım. Kazanın eşiğinde döndük.
Burada şuna da değinmeden geçemeyeceğim. Kanser hastası veya şüphelisi hastalar muayyene, MR, Tomografi ve PET çekiminde ve sonucun alınmasında öncelikli hasta olmalıdır.
Babamın kanser hastalığı sürecinde çok zor durumlar yaşamıştım.
Annemin ciğerine 2021’de pıhtı atmıştı. Kanser şüphesi ile Tomografi ve PET süreçleri zorlamıştı. Yolum uzak olduğu için geceden yola çıkıp erkenden sıra alıyordum. Doktor gelince tetkiklerin hepsinde yine bir sıraya girip yakından gelen hastayla aynı sürece tabi oluyoruz.

Ne yapalım dediğinizi duyar gibiyim. Sıra alıp muayyene olduysa uzaktan gelen hastanın MR, Tomografi ve PET çekimi yapılmalı. Sonuç okunup doktoruna iletilip hasta sonuç almaya çağrılmalı. Kan ve diğer incelemeler için yönlendirilince uzaktan gelen hasta yine öncelikli olmalı. Teknolojinin el verdiği incelemeler öncelikli yapılıp uzaktan gelen hastanın bir an önce işlemi bitirilmeli.

Peki, bu bize ne kazandırır? Başta da söylediğim gibi vatandaşı maddi manevi daha fazla yormamış oluruz. O şehre 3 kere gelecek arabayı bir seferde işlemini tamamlarsak trafiği azaltırız. Daha az yakıt tüketimi ile Milli ekonomiye katkımız olur. Az yakıt kullandığımız için doğaya karbondioksit salınmasını azaltmış oluruz.
Gazeteci Yazar Mehmet GARİP
Kullanıcı küçük betizi
mehmetgarip
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 63
Kayıt: Sal Kas 06, 2012 22:01

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x