Vahdettin'in ingilizlere sığınma mektubu

Tarihî belgeler, resimler, belgeseller, sesli ve görüntülü içerikleri, bu bölümde paylaşabilirsiniz.

İletigönderen MedceziR » Cmt Nis 14, 2007 14:07

Pisagor, klavyene sağlık kardeş. Olayı çok güzel anlatmışsın.

Ayrıca Mustafa Armağan'ın "Küller Altında Yakın Tarih" adlı objektif kitabını, bazı kişiler işlerine gelmediği için yanlı diyerek almazlar. . .
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!
Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir..."

Söylesem tesiri yok
Sussam gönül razı değil...
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletiler: 1763

İletigönderen keci94 » Sal Ara 18, 2007 12:01

Hainmiydi değilmiydi bilinmez ama o makama yakişmadiği kesindir. irakin onu savunmayi ... Zaten fethullahçilar ziyadesiyle yapiyorlar bunu. Bunlardan bir tanidiğim bana 350 metrelik bir transatlantikle Mustafa Kemal‘in Samsun‘a 250 kilo altinla padişah tarafindan gönderildiğini anlatmıştı. Bu saçmaliklari nerde hangi okullarda öğreniyorlar dersiniz :twisted:
Kullanıcı küçük betizi
keci94
Üye
Üye

İletiler: 12

İletigönderen MedceziR » Sal Ara 18, 2007 15:43

Vahideddin'in hain olup olmadığı uzun uzadıya tartışılacak bir konu. Ben hain olduğunu kabul etmiyorum. Hain olduğunu söyleyenler tarih biliminden uzak kişisel yorum yapıyorlar. Önceki yazılarımda söylemiştim yine söylüyorum; hiçbir tarihçi Vahideddin'i hain olarak görmüyor. Çok talihsiz bir padişah olduğu doğrudur, büyük hatalar yaptığı da doğrudur. Ama ona hain damgası vurmak bence doğru değildir...
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen Ram » Sal Ara 18, 2007 17:58

Ben bu konuyu nasıl görmedim... Vahdettin'i hain olarak görmeyip benimle tartışmak isteyen biri var mı¿? Buyrun soruları bekliyorum... İlk sayfanın, ilk mesajındaki açık belge tarafından tatmin olmayan varsa, ben tatmin etmeye hazırım.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen MedceziR » Cum Ara 21, 2007 15:01

Ram, ben hain değildir diyorum, tartışabiliriz...
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen Türk-Kan » Cum Ara 21, 2007 17:57

MedceziR yazdı:Ayrıca Mustafa Armağan'ın "Küller Altında Yakın Tarih" adlı objektif kitabını, bazı kişiler işlerine gelmediği için yanlı diyerek almazlar. . .

Nursuz Zaman'in ve Fetullah'in kalemi Mustafa Armagan mi objektif kardesim, güldürme beni :)

Hainligi aciklayalim ilk evvela o zaman...

Vatanini birakip kacan, canini kurtarmak icin kendi vatanina saldiranlara siginan adama ne diyelim..? :)
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen MedceziR » Cmt Ara 22, 2007 22:28

Türk-Kan, abla tarihi olaylara yorumlarken dönemin koşullarını iyi bilip yorumlamak lazım. İngilizlere sığınması asla tasvip edilecek bişey değil ama hemen hain demek için yetmez. Birçok tarihi kaynaktan okuyup değerlendirmek lazım.

Mustafa Armağan konusuna gelince, Zaman gazetesindeki köşesindeki yazıları nı bilmiyorum Zaman okumadığım için ama tarihle ilgili yazığı bütün kitapları okudum ve yazdığı şeylerin çoğunda kaynak gösterip yazıyor.

Şimdi sen bana herhangi bi tarihçinin Vahideddin'in hainliği hakkındaki yazısını getirebilir misin lütfen. Özellikle Halil İnalcık ve İlber Ortaylının bu konudaki yazılarını okumanı isterim, madem Mustafa Armağanı yanlı buluyorsunuz....
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Ara 22, 2007 22:42

MedceziR, dönemin kosullari belli, Birinci Dünya Savasi yenilgi ile sonuclanmis, düsman vatani isgal etmis... vaziyet bu.

Vahdettin, Kuvayı Milliye güçlerine karşı Kuvayı İnzibatiye denen birlikleri sürerek, Sevr Antlaşması’nı kabul ederek, Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Efendi’nin Kuvvacılar hakkında vermiş olduğu “katli vaciptir” fermanını İngiliz uçaklarıyla Anadolu köylerinin semalarında serpiştirterek, daha Kurtuluş Savaşı’nın başında Ali Galip’i Mustafa Kemal’i öldürmesi için görevlendirerek, “Önce Allah’a, sonra da İngilizlere güveniyorum ve duacıyım” diyerek, nihayetinde de İngilizlerin Malaya zırhlısıyla ülkesini terkederek tarihteki yerini almıştır.

Bunun adina hainlikten baska ne denir?

Herhangi bir tarihci degil, Mustafa Kemal Atatürk diyor ki:

Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu grup, I. Dünya Savaşı'nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük Savaş'ın uzun yılları boyunca millet yorgun ve fakir bir durumda. Milleti ve memleketi I. Dünya Savaşı'na sürükleyenler, kendi hayatlarını kurtarma kaygısına düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve hilâfet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa 'nın başkanlığındaki hükûmet âciz, haysiyetsiz ve korkak. Yalnız padişahın iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma razı.

Bu baslikta daha rahat tartisabiliriz: :arrow: Vahdettin kahraman ise Sevr nedir?
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen MedceziR » Cmt Ara 22, 2007 22:57

Evet seni anlıyorum ama sana bi soru sorayım, hiçbir artniyetim yok..; sen yeni bi devlet kurdun diyelim bu devletin temellerinin sağlamlaşması için ne yaparsın?
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Ara 22, 2007 23:07

Ben de seni anliyorum. Ama Atatürk yeni devletin temellerinin saglamlasmasi icin Vahdettin'i "kötülememistir", durumu izah etmistir. Yapmadigi seylerle itham etmemistir.
Vahdettin, Kuvayı Milliye güçlerine karşı Kuvayı İnzibatiye denen birlikleri sürerek, Sevr Antlaşması’nı kabul ederek, Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Efendi’nin Kuvvacılar hakkında vermiş olduğu “katli vaciptir” fermanını İngiliz uçaklarıyla Anadolu köylerinin semalarında serpiştirterek, daha Kurtuluş Savaşı’nın başında Ali Galip’i Mustafa Kemal’i öldürmesi için görevlendirerek, “Önce Allah’a, sonra da İngilizlere güveniyorum ve duacıyım” diyerek, nihayetinde de İngilizlerin Malaya zırhlısıyla ülkesini terkederek tarihteki yerini almıştır.

Siginma mektubunu da Atatürk yazdirtmamistir Vahdettin'e....

Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen MedceziR » Pzr Ara 23, 2007 0:25

Abla bu konuyla ilgili Murat Bardakçının Şahbaba adlı kitabını okursanız belki sorularınıza cevap bulabilirsiniz...

Ayrıca Halil İnalcık ve İlber Ortaylı gibi tarihçilerimiz -bunlar dünya çapında tanınır- Vahideddin hain değildir diyor. TV'deki konuşmalarını görmüştüm, konuyla ilgili kitaplarını okumadım.

Bu cümlem yanlış anlaşılabilir belki ama söylemeden edemeyecem: Vahideddin'in hainliği konusunda tek kaynak olarak Nutuk'u görürsek doğru yargıda bulunmuş olamayabiliriz diye düşünüyorum.
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen Türk-Kan » Pzr Ara 23, 2007 4:16

MedceziR, tarihcilerin görevi tarihi anlatmaktir, "haindir" "hain degildir" kararini vermek degil.

Tarihciler sunlari yalanliyor mu?

Vahdettin Sevr'i imzalamis midir?
Vahdettin ile Kuvva-i Milliye gücleri hain ilan edilip "katli vacip" denmis midir?
Vahdettin Mustafa Kemal'i öldürtmek icin Ali Galip'i görevlendirmis midir?
Vahdettin vatanini isgal eden ingilizlere siginip kacmis midir?

Bunlari yalanlayan tarihci varsa söyle.

Yok bunlar dogru ise ve sen Vahdettin'e "sanssiz" demekle yetinmek istiyorsan, o da senin bakis acin.

Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen Ram » Pzt Ara 24, 2007 1:32

Bana gerek kalmamış... Ama ek yapayım:

Sait Molla kimdir¿?
Rahip Frew (Fru) kimdir¿?
İngiliz Sevenler Derneği'nin; başkanı, bir ve iki numaralı üyeleri kimlerdir¿?

Sekizinci Mektup

Sevgili Üstat, Seçimleri geciktirmek ve geri bırakmak için gerek Mustafa Sabri ve gerek Hamdi ve Vasfi efendilerle uzun uzadıya, verdiğiniz yönerge sınırları içinde görüştüm. Razı oldular. Mahallelerde propagandalar başladı. Gerekenleri elde edecekler. Bol para dağıtarak halkın kafasını karıştıracaklardır. Padişahın bu konuda aydınlatılması gerekmektedir. Ustaca düşünce ve önlemlerinizle amaca ulaşacağımıza güvence veririm, üstat.

26.10.1919
S. (Sait MOLLA)

Mustafa Sabri kimdir¿? Said-i Kürd (Nurs) ile ilişkisi nedir¿? Bunların, ismi geçen tümünün, ayaklandırdığı Kürtler (bugün terör olarak devam ediyor), kimlerin emriyle, hangi amaçlar doğrultusunda ayaklandırılmıştır¿?

Ayrıca, Vahdettin bir simgedir. Bu simgenin temsilcileri, bu simgenin yolundan gidenler -Emre AK-Öküz ve Nazlı Ilıcak gibi satılmış şaklabanlar- bugün hem Vahdettin hain değil demekte, hem "Said Nursi de Said Nursi" diye haykırmakta, hem de BOP kurtarıcı bir projedir çığırtkanlıklarını yapmaktadırlar... Bunlar gibi birçok örnek verilebilir. Bunlara inanan(lar) varsa, rezil duruma düşmek için uğraşan zavallı(lar) diyebilirim ancak...

Bunlara inanmayan, fakat başka ve -aksi defalarca ispatlanmış- birtakım tezlere inanan varsa, bazı şeyleri yeniden tanımlamak gerekecek:

Hain: Hıyanet eden (kimse), hayın. (Vahdettin hariç)
Hıyanet: Güveni kötüye kullanma, aldatma, vefasızlık. (Vahdettin hariç)
Vatan haini: Vatanın yüksek çıkarlarını hiçe sayarak onun aleyhinde iş gören kimse. (Vahdettin hariç)

Not: İlber Ortaylı, herhalde Vahdettin sinema yaptırdı diye onu seviyor olacak. Böyle saçmalık olmaz. Sırf Osmanlı'yı korumak adına, Vahdettin aklanamaz! Ya da teslimiyetçiliği ve acizliği "hainlik" ile bağdaştıramayacak kadar Osmanlı hayranı sayın Ortaylı... Doğru bir sözü var ama, tarihi tartışmak tarihçilerin işi. E bu durumda yargıyı yalnız millet verir. Kimin tarihi doğru kabûl edilirse... Ayrıca Nutuk'u önemsememek, Nutuk'u okumamakla eş değerdir. Bir insan Nutuk'u, Atatürk'e düşman olsa dahi önemser. Eğer bu konularda, bu yapıttan büyük bir kaynak varsa herkes koysun önüne belgeyi. Elbet biliriz biz de İngiliz istihbaratının bazı belgelere düştüğü notları... Vahdettin'in, Yusuf Kemâl'in mühim belgelerinin fotoğrafını çektirip İngiliz ajanlarına yolladığını da yazarız...
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen shadow39 » Pzt Ara 24, 2007 4:22

Eeğer böyle bir şey yapmışsa yatıvcak yeri yok bu adamın
Dağda üç Beş domuz Sürüsü
Tutturmuş Bir kürdistan Türküsü
Eline Almış Bayrak Diye Bir Masa örtüsü
Satsan Beş Para Etmez Ne Dirisi Ne De ölüsü
Soyu Soysuz Olan Sensin Toprak Senin Neyine
İte itlik Yapıp Kafa Tutma Beyine
Anlasa Dediğimi Sokaktaki Köpek Ağlar Haline
Duy Ulan Soysuz
Ne Mutlu TÜRK'üm Diyene!!!
....
Bu da can d..... efendiye olsun. belgeselci.
"Siz Mustafa demeye devam edin, biz de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk"

Resim
Kullanıcı küçük betizi
shadow39
Üye
Üye

İletiler: 2230

İletigönderen Türk-Kan » Cum Ara 28, 2007 10:25

Herkes 2 dakikasini ayirip izlesin, kimlere siginmis Vahdettin!

"Seydibeşir Kuveysna Osmanlı Useray-ı Harbiye Kampı" ve kör edilen 15.000 Mehmetçik

Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

ÖncekiSonraki

Şu dizine dön: Çokluortam Paylaşımları - Tarih

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x