Washington'a İstisnai Atama
Uzun süredir boş bulunan Washington Basın Müşavirliği’ne ilk kez bugüne kadar kurumda bir gün bile çalışmayan Mustafa Kemal Sungur'un atandığını yazmıştım.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/kim-washingtona-basin-musaviri-oldu-makale,2606.html
Mustafa Sungur'un ilginç bir geçmişi var. 12 Eylül darbesinden sonra girdiği Kara Harp Okulu'ndan mezun oluyor. Piyade Teğmen olarak Ankara Mamak'ta bulunan 4'üncü Kolordu’ya bağlı 28'incİ Tugay'a atanıyor.
1980'lerin sonunda da Yüksek Askeri Şûra tarafından irticai faaliyetlerde bulunma gerekçesiyle ordudan ihraç ediliyor.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, TBMM'ye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın cevaplaması istemiyle kasım ayında şu soru önergesini verdi:
• Mustafa Kemal Sungur, hangi tarihte ve nasıl bir prosedür uygulanarak bu göreve getirilmiştir?
• ABD vatandaşı mıdır? Atanması konusunda Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun herhangi bir telkini olmuş mudur?
• 20 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de 28165 sayı ile yer alan "Başbakanlık Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Personelinin Yurtdışı Göreve Atanmasına İlişkin Yönetmelik'in 5. Maddesindeki genel şartları taşımakta mıdır? Örneğin, Genel Müdürlük merkez veya taşra teşkilat birimlerinde daha önce hizmet yapmış mıdır?
• Sungur'un Yüksek Askeri Şûra toplantısında "İrticai faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle ordudan ihraç edilmiş olması, kurumun Yurtdışı Göreve atanmayla ilgili yönetmeliğindeki koşullarla çelişmekte midir?
• Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Washington dışındaki yurtdışı görevlendirmelerinde de, Basın Müşaviri, Ataşe ve Ataşe Yardımcısı olarak Mustafa Sungur'un durumu ile benzer şekilde atamalar yapılmış mıdır?
Bülent Arınç 9 Ocak günü yazılı bir cevap verdi.
Arınç kısaca, Sungur'un 2011/2019 sayılı Bakanlar Kurulu kararı kapsamında ihdas edilen araştırmacı kadrosunda işe başladığını yazdı.
Sungur ,657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 59'uncu maddesine göre, "istisna" atamasıyla17 Mayıs'ta atanmış, 27 Haziran'da da görevine başlamış.
Arınç, "hizmet gerekleri dikkate alınarak bazı yurtdışı basın müşavirlikleri ve ataşeliklere istisnai atamalar" yapıldığını söylüyor.
Washington Basın Müşaviri’nin ABD vatandaşı olduğuna ilişkin Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nde bilgi ve belge de yokmuş.
Basın Yayın çalışanları, gazeteciler ve meslek kuruluşları Türkiye'nin en önemli büyükelçiliğinde basın müşavirliğine yapılan bu atamadan tatmin oldunuz mu?
Yılmaz POLAT, 9 Şubat 2013