Washington, Atatürk'le Daha Anlamlı / Yılmaz POLAT

Washington, Atatürk'le Daha Anlamlı / Yılmaz POLAT

İletigönderen Oğuz Kağan » Cmt Kas 16, 2013 21:04

Washington, Atatürk'le Daha Anlamlı

"Çok tarih okudum, sayısız lider tanıdım. Mustafa Kemal kadar, tüm koşulların aleyhine çalıştığı bir başka lider tanımadım. Ama o, bütün bu olumsuz koşulların üstesinden gelmeyi becerebilen bir kişiydi. Gerçek bir centilmen, halkına son derece bağlı bir lider ve mükemmel bir devlet adamı"…

Bu sözler, 1921 yılında Atatürk'le röportaj yapan ünlü Amerikalı gazeteci Clarence Streit'e ait.

Streit, tarihin akışını değiştiren devlet adamlarıyla konuşmuş. Beyaz Saray'da, başkanların özel davetlisi olarak bulunmuş.

1950 yılında Time Dergisi’nin bir sayısına kapak olmuş.

Streit'le 1982 yılında Washington'da tanıştım, evinde röportaj yaptım. O Atatürk'ü anlatırken, büyülendiğimi hatırlıyorum.

O dönemde Philadelphia'da çıkan Public Ledgar Gazetesi için çalışan Streit için en değerli hatıra, Atatürk'ün imzaladığı bir fotoğrafıydı. Masasının üstünde duruyordu.

Bu Atatürk hayranı Amerikalı gazeteci artık hayatta değil.

10 Kasım'da, evinin birkaç sokak ötesinde açılışı yapılan iki metre boyunda bronz Atatürk heykelini görseydi, çok mutlu olurdu.

1936 yılında, İsmet İnönü Hükümeti tarafından satın alınan, müze niteliğindeki (şimdi büyükelçilerin konut olarak kullandığı) tarihi binanın önündeki meydanda (Sheridan Circle) tüm ihtişamıyla, bir elinde Nutuk, öteki elini ders verir gibi kaldırmış, muhteşem bir Atatürk heykeli duruyor.

Washington'daki Atatürk Derneği'nin (Ataturk Society of America) kurucu Başkanı Hüdai Yavalar ile eşi Mirat, ABD'deki Türklerin rüyasını gerçekleştirdi. Türkler ve Atatürk hayranlarına Amerikan topraklarında bir ilki yaşattılar.

Sheridan Meydanı şimdi daha güzel, daha anlamlı...

ABD Başkan Yardımcısı, büyükelçilik binalarının bulunduğu Massachusetts Caddesi'ndeki konutundan Beyaz Saray’a giderken onun önünden geçecek.

Diplomatlar, büyükelçiler yürürlerken Dünya Lideri Atatürk'ü görecekler.

Pentagon’daki komutanlar tarih sayfalarını çevirecek, arşivleri karıştıracaklar.

ABD Genelkurmay Başkanı McArthur, 27 Eylül 1932'de Dolmabahçe Sarayı'nda Atatürk'le bir saat 20 dakika süren bir görüşme yapar.

İkinci Dünya Savaşı kahramanlarından, Japonya fatihi General McArthur, Atatürk’ün dünya görüşünden çok etkilenir.

Atatürk, Avrupa’nın geleceğinin Almanya’nın tutumuna bağlı olduğunu ve savaşın en geç 1940-45 yıllarında patlayacağı öngörüsünde bulunur (Pentagon Arşivi).

Ankara'da ‘Cumhurbaşkanlığı Devlet Nişanı’ndan Atatürk resmini çıkaranlar, Washington’a geldiklerinde o Atatürk heykelini görünce, umarım yüzleri kızarır.

Yılmaz POLAT, 16 Kasım 2013
yilmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."

http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 12355

Şu dizine dön: Yılmaz POLAT

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 7 konuk

x