Washington'da Gezi Parkı
Asıl adı Pershing ama ben artık oraya “Gezi Parkı” diyorum.
Ünlü tarihi Willard Oteli'nin hemen karşısında.
Otelin Türkler için özel bir yeri var.
Washington'u ziyaret eden Türk Cumhurbaşkanı ve başbakanların hemen hepsi bu oteli tercih etti.
Kenan Evren, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz... Son ziyaret hariç Tayyip Erdoğan da ailesiyle bu otelde kaldı.
Gezi gibi Pershing de şehir merkezinde.
Çevre Washington'un en turistik bölgesi.
Bir sokak ötesinde Beyaz Saray var. Çok yakınında Ulusal Basın Binası (National Press) bulunuyor.
“Washingtonlu Çapulcular” parkı, Türkiye'nin sorunlarının tartışıldığı bir açık hava platformuna dönüştürdü.
Beni çok heyecanlandıran anlamı büyük olan sohbetlerin iki haftadır bu parkta yapıldığını itiraf etmeliyim.
Kiminin üzerinde Atatürk tişörtü, bazılarında Galatasaray, Beşiktaş forması var.
Fenerbahçeli olduğunu söyleyenler de az değil. Mustafa Kemalli Türk bayrakları adeta parkı süslüyor.
Demokrasinin, özgürlüğün tartışıldığı, Alevi, Sünni ve etnik kökeninin sorulmadığı, fikirlerin özgürce ifade edildiği bir platformdan söz ediyorum.
Bebek bekleyen anne, 3 aylık bebeğiyle gelen anne ve babalar platforma ayrı bir güzellik katıyor.
Washington'da bulunanlar bu ayda sıcak ve rutubete dayanmanın ne kadar zor olduğunu bilir.
Kimse olumsuzluklara aldırış etmiyor, “Her yer Taksim, her yer direniş” diyor.
Gezi dayanışmasını Washington'da ilk günden beri kararlılıkla götüren “Turkish Policy Center” yöneticileri ve katılımcıları kutluyorum.
Bu arada ABD Kongre araştırma raporlarında TPC'nin de kaynak olarak gösterildiğini hatırlatayım.
Toplantıdan sonra genç bir kadınla konuşuyorum.
Bir gün önceki Fethullah Gülen protestosuna katılmış
İznini almadığım için ismini vermiyorum.
Protestoyu internetten öğrenmiş, annesi de “Git kızım” deyince sabahın 6'sında yola çıkmış.
ABD'nin çeşitli bölgelerinden gelen yaklaşık 500 kişiden oluşan protestocuların Gülen’in çiftliğinin bulunduğu Pensilvanya Eyaleti’ndeki Saylorsburg bölgesinde buluştuklarını anlattı.
Polis çiftlik bölgesinde durmalarına izin vermemiş hatta FBI gösteri yapılacağı konusunda civardaki tüm evleri uyarmış ve evlerin girişlerine sarı bant çekilmiş.
Gülen’in adeta korunduğunu söyledi.
200 arabalık bir konvoyla çiftliğin önünden geçildikten sonra Gülen bir kaç yerde protesto edilmiş.
Küçük bir kasaba olan Saylorsburg'da halk çok etkilenmiş, şimdiye kadar böyle bir protesto görmediğini de anlattı.
“Fethullah artık rahat uyuyamayacak. Protestolar çeşitli platformlarda devam edecek” dedi.
Yılmaz POLAT, 16 Temmuz 2013
yilmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr