Ya Atatürk olmasaydı... - Osmanlı Cumhuriyeti

Ya Atatürk olmasaydı... - Osmanlı Cumhuriyeti

İletigönderen Türk-Kan » Sal Kas 25, 2008 17:27

Ya Atatürk olmasaydı...

'Osmanlı Cumhuriyeti', Mustafa Kemal Atatürk'ün olmadığı bir ülkenin portresini çizmeyi hedefleyen fikri ilginç, ortaya çıkan sonuç açısından ise hayli kötü bir film denemesi... Komik desen değil, trajik desen o da değil... Sadece sistemi ve iktidarı eleştirmesiyle övgüyü hak ediyor zaten gerisi absürt bir hikaye...

Osmanlı Cumhuriyeti'ni Gani Müjde yazdı ve yönetti. Hatırlarsınız, dokuz yıl önce çektiği 'Kahpe Bizans' gişede büyük bir başarı elde etmişti. Filmin görüntü yönetmenliğini Uğur İçbak üstlendi. Kurgu Mustafa Preşeva'ya (45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Vicdan filmiyle en iyi kurgu ödülünü aldı), müzik Sezgin Gezgin'e ait. Osmanlı Cumhuriyeti'nin başrollerine komedyen Ata Demirer ile genç aktris Vildan Atasever konuşlanmış. Filmin 47 kişilik oyuncu kadrosunda, Ruhsar Öcal, Sümer Tilmaç, Kerem Kupacı, Ali Düşenkalkar, Hakan Vanlı, Ahmet Çevik, Alp Öyken ve Sezen Aksu'nun önemli rolleri var. İstanbul'da 23 farklı mekânda 5,5 haftada çekilen yapımda, 1075 figüran görev aldı. Komik-trajik bir hattı izlemeye çabalayan Osmanlı Cumhuriyeti dün gösterime girdi.

.EKSİK, GEDİK BİR HAYAL GÜCÜ...

Çocuk yaştaki Mustafa (Atatürk), başak tarlasında teneke çalıp kargaları kovalarken çıktığı ağaçtan düşüp -kafesteki bülbülü kurtarmak gibi bir amaç için- yaşamını yitirse bizleri nasıl bir gelecek beklerdi? İşte, Osmanlı Cumhuriyeti'nin çıkış noktası bu... (Fikir, Sibel Can'ın seslendirdiği Serdar Ortaç bestesi 'Padişah'tan doğmuş, hani 'Bu devirde kimse sultan değil...' diye başlayan şarkıdan...) Peki, polemik yaratmak için tasarlandığı her haliyle belli olan Osmanlı Cumhuriyeti'ni sizin için biraz irdeleyelim. Öncelikle bana sorarsanız 'film nasıldı?' diye, yanıtım tereddütsüz vasat olurdu. Osmanlı Cumhuriyeti'ni hiç abartmıyorum, kötü filmler sınıfına direk sokarım. Bir kere bu film kesinlikle komik momik değil, klişe deseniz gırla... Ve espriler buzluktan çıkarılmış gibi, güldürmekten çok uzak ve günümüz mizah anlayışına asla hitap etmiyor. Atıyorum Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi maçını Antep Saint Germain (Fransızlara kalmış ya şehir) ile oynayacak. Yahu hepimiz, 'Real Mardin' ve benzeri kelime türetmeli güldürme denemelerini yıllar önce tükettik. Bazı şeyleri ısıtarak verirseniz, inanın tadı bozuluyor. Bunun yanı sıra senaryo çelişkiler ve karışıklıklar yumağını andırıyor. İstanbul'u ABD'liler işgal etmiş, pekâlâ, o vakit İngiliz askerleri nerede? Hah pardon onlar, AB'ci olmuşlar. Tam manasıyla abuk sabuk bir öykü bu...

Yapıma ruhunu vermesi gereken esas oyuncu konumundaki hayal gücü ise hepten eksik ve gedik... Başkent İstanbul bildiğiniz İstanbul, elde 15 vilayeti kalmış ülkenin en doğusunda ise küçük bir kasabayı andıran Ankara var. Siz birkaç kişinin fes takıp, kaftan giymesi, tabelaların, plakaların hem Türkçe, hem Arapça olması, bilgisayar marifetiyle boğaza yapıştırılan ABD savaş gemileri, İstanbul Üniversitesi'nin bahçesine konulan küçük ölçekli Özgürlük Heykeli ve üç beş Yanki askeriyle mi bu büyük değişikliği yansıtacaksınız? İşte asıl buna gülünür. Bu kadar kötülemenin ardından filmin iyi noktalarına gelelim. Aralara serpiştirilen siyasi tespit, göndermeler ve varsayımların bir kısmı, mevcut hükümeti eleştirmek adına alkışı hak ediyor. Keşke politik tartışmaları körükleyecek siyasi bir filme dönüştürülebilseydi bu yapım... Ve anlatılmak istenilenler, Osmanlı Cumhuriyeti'nin gizli alt metni olarak kalmasaydı. Yinede cesareti nedeniyle Gani Müjde'yi tebrik etmek gerekiyor, çünkü günümüzde iktidarı eleştirebilmek her babayiğidin harcı değil.

.DİRENİŞE DESTEK VEREN PADİŞAH

Atatürk olmayınca dolayısıyla Kurtuluş Savaşı da yapılamıyor. Ve 'Hasta Adam' Osmanlı, bir yandan ABD mandası diğer yandan Avrupa Birliği arasında itilip kakılıyor ve ülke giderek küçülüyor. Yıl 2008... Yer Topkapı Sarayı... Zamane padişahı 7. Osman, bildiğin bir kukladır ve laubali bir halkın her Allah'ın günü dalga geçtiği bir zavallıya dönüşmüştür. Yıllar önce haremini de kapatan padişah Osman, alışveriş çılgını eşi Bezmialem Saliha Sultan'dan da yeterli ilgiyi görememektedir. Geceleri kaftanını çıkartıp, takım elbisesini giyen padişah, soluğu eski bir Rum meyhanesinde almaktadır. O, dertlerinden kaçış yolunu musiki ve rakı masasında bulmuştur. En has iki adamı Yadigar ve Dumrul ise ona adeta kol kanat germektedirler. Bir gün 7. Osman, sarayının bahçesinde Ginger ile gezerken restorasyon çalışmalarına katılan 'Sanayi-i Nefise' öğrencisi güzel Asude'ye çarpar. Bu kazadan bir aşk doğar. 7. Osman ve genç kadının yakınlaşmaları, Saliha Sultanı kıskançlık krizine sokarken ABD'liler de tetiktedir. Çünkü padişahın âşık olduğu Asude, direnişçilerin görevlendirdiği bir vatanseverdir. Devir her şeyin satıldığı bir devirdir -günümüzden pek bir farkı yok aslında- Başmabeyinci İbrahim Paşa ABD'lilere, Sadrazam Sadık Muhtar ise Avrupa Birliği'ne çıkarları doğrultusunda kölelik etmektedir. Ankara'da, İstanbul'da vatanın kurtuluşu için savaşmak isteyen bir avuç direnişçi, öndersizlikten belki de harekete geçer umuduyla padişahı kurtarıcı bellemişlerdir. Ve padişah 7. Osman, biraz da aşkın hatırına direnişçilerden yana tavrını belirler. Ancak artık çok geçtir, son çırpınışlarını yaşayan padişah 'geldikleri gibi giderler' diyebilecek bir güç ve kudrete asla sahip olamamıştır ki, tarihe geçebilsin.

Gerçek Gündem, Alper TURGUT, 25.11.2008
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen Çetin Taş » Sal Kas 25, 2008 18:44

Tam ben böyle bir başlık açacaktım.Türkan benden uzun yaşayacaksın.

Yalnız başlığın içerisindeki yorumcunun yorumlarına kesinlikle katılmıyorum.Film çok ama çok güzel bir filmdi.

Arkadaşlar.Filmi dün izledim ve son sahnesinde kendimi tutamadım,gözlerim doldu.
Film güzel olmuş ve hatta mütevazi bütçesiyle MUSTAFA filminden çok ama çok daha vurucu olmuş.
Salon hep genç ve çocuk doluydu.Anladığım kadarıyla ATA DEMİRER oynadığı için başrolde,komedi ya da soytarılık tarzı bir şey bekliyorlardı.Oysa ki film de ATA DEMİRER son derece ciddi bir portre çizdi ve bence oynadığı rolün hakkını çok iyi verdi.Teferruatlı anlatmıyorum çünkü MUSTAFA filmini izleyip gıcık olanların,izlemeden okuyup izlediklerinden dolayı gıcık olanların ve ATATÜRK olmasaydı acaba Türkiye olur muydu ya da Osmanlı'nın sonu ne olurdu sorusunu kendisine sorup cevabını merak edenlerin,CUMHURİYET aşıklarının mutlaka izlemeleri gereken bir film.
MUSTAFA filminin bu kadar reklamının yapıldığı ortamda bu film ile ilgili televizyon kanallarının ana haber bültenlerini,haber programlarını OSMANLI CUMHURİYETİ filmine açmamaları izledikten sonra çok daha anlamlı geldi.Ne yapın,ne edin,bu filmi izleyin ve izlettirin.

Ayrıca yakın zamanda kaybettiğimiz son 3 İSTİKLAL SAVAŞI gazimiz ile yapılan röportajları içeren belgesel sinema SON BULUŞMA filmini de güvendiğim arkadaşlarım çok övdüler.Ben de en kısa zamanda izleyeceğim.Sizlere de tavsiye ediyorum çünkü bu filmler yeterince izleyiciye ulaşmazsa kısa zamanda vizyondan kaldırırlar.Bence MUSTAFA filmini yapan-yaptıran-destekleyen herkese kısa dönemde en güzel mesaj bu iki filmi sinemalarda izlemek olacaktır.

Not: Türkan,yorum sahibinin yorumunu okuyan arkadaşlar etkilenip filmi zilemekten vazgeçebilirler düşüncesiyle ayrı bir başlıkla film ile ilgili düşüncelerimi yazacağım.Çünkü bence eleştirmen ya çok kötü niyetli ya da filmi gözleri ile değil de başka bir tarafı ile izlemiş.Filmdeki hikayenin baştan sona ağaçtan düşen bir çocuğun(bil bakayım o çocuk kim?)o an gördüğü rüya olduğunun bile farkında değil.Almanya'da izleme imkanın olursa muhakkak izle.
Sevgiler
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen Türk-Kan » Sal Kas 25, 2008 20:30

Çetin Taş yazdı:Değerli arkadaşlar.

Film ile ilgili çok fazla bir reklam yok.Hiçbir haber kanalı haber bültenini film senaristine ya da oyuncularına açmadı.Aynı şekilde anlı şanlı haber programcılar da programlarını bu filme açmadılar.

İzledikten sonra bana çok anlamlı geldi.
Film mütevazi bütçesi ve dar oyuncu kadrosu ile bence Gani Müjde'den benim hiç beklemediğim şekilde son derece mükemmel bir kara mizah ile hem geçmişe göndermeler yapıyor ve hem de günümüzden bol miktarda izleri gözlerimizin içine sokuyor.

Filmin sonunda duygulanmamamak bence elde değil.

Bu filmi izledikten sonra sanki MUSTAFA filmini izlemişte senarist onlara cevap veriyor diye düşünmeden edemedim açıkçası.
Hepinize tavsiyem bu filmi ne yapın,ne edin ama mutlaka izleyin ve izlettirin.
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen Türk-Kan » Sal Kas 25, 2008 20:31

maydonos yazdı:ben haberturkte izledim.yonetmeni oyuncularini.ne programin adi nede gununu saatini sormayin hatirlamiyorum.ama filmi siz buraya koyuncaya kadar zor izlerim yada baklim bir cozum bulurum elbet neslihan colgecenin belgeseli de guzelmis ama onuda izleyemeyecegim gelinceye kadar artik..size iyi izlenceler .bu arada cok sevindim ulusalkanali internetten izleleyebilirsiniz cok iyi yayini ...atatv de oyle herkese kolay gelsin....

Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen Türk-Kan » Sal Kas 25, 2008 20:38

Çetin, bu kadar sIk sinemaya gittigini bilseydik sinema bölümünde "Film Elestirileri" adi altinda bir köse acardik sana :P

Seni anliyorum ama ayni konuyu bir kac baslik altinda tartismak forum kirliligine sebebiyet vermekte, o yüzden diger basliga yazdiklarini da buraya tasidim. Ayrica izlenilmesi gereken bir film oldugunu yeterince büyük puntolarla ifade etmissin :)

Gelelim yazara: evet, kiyasiya elestirmis. Ama daha ziyade arkadas bir komedi filmi beklemis, hayal kirikligina ugramis izlenimi birakti bende. Onun "bayat" dedigi espriler benim icin degildi. Örnegin "Real Mardin"i bilmeyen ben, fragmanda gördügüm "Antep Saint Germain" esprisini gayet yerinde buldum. Cetin, film Avrupa'ya geldi bile. Bu hafta icinde ben de kesin izleyecegim :)

Izlediginde bu basliga da yorumlarini bekleriz: http://www.guncelmeydan.com/forum/son-gazilerle-son-bulusma-vt16539.html

Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletigönderen Adsız » Sal Kas 25, 2008 23:25

Filmi izledim. Tavsiye ederim, sonu çok duygulandırıcıydı.
Kullanıcı küçük betizi
Adsız
Üye
Üye

İletiler: 175

İletigönderen kaye » Çrş Kas 26, 2008 0:12

Filmi ben de çok beğendim.
Aslına bakarsanız, film süresince "Mustafa" filmindeki gibi ucu açık ifadeler, insanların bilinçaltına farkında olunmadan sokulan yanlışlar aradım durdum; fakat bulamadım.
Atletiko Adana esprisini ise ben de daha önce Türkan gibi duymayanlardanım. Sanırım, başlıktaki yorumun sahibi koyu bir "Mustafa" filmi hayranı ya da bir can dündar sever.
Üstelik AB yolundaki tavizler, ABD yalakalığı, başbakandan alınan makaslar da çok güzel işlenmiş.
Cumhuriyet dönemindeki gerici-kürtçü, hilafet-saltanat yanlısı ayaklanmalar da ince bir biçimde veriliyor filmde.
Sezen Aksu'da çok alemdi doğrusu :)
Ve de şu an Türkiye Cumhuriyeti'nin içinde bulunduğu durum hiç iç açıcı olmasa da bağımsız olmasının, manda olmamasının ne kadar iyi bir şey olduğu da veriliyor filmde.
Amerikan askerlerinin ne kadar acımasız, haksız olduğu da gözlerden kaçmıyor.
Ve Çetin, son sahnede az kalsın ben de koyuveriyordum gözyaşlarımı, kendimi zor tuttum.
Daha fazla ipucu vermemeli :) bence bu filme muhakkak gidilip destek verilmeli..
Böyle bir dönemde böyle temalı bir film; üstelik günümüz politikalarına rağmen, takdire şayan...
KESİNLİKLE GİDİN ve DESTEK VERİN, üstelik düşünürken eğleneceksiniz de...
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye

İletiler: 1036

İletigönderen Çetin Taş » Prş Kas 27, 2008 0:27

Ya ben de mahsus filmi fazla anlatmak istemediğim için teferruata girmedim Türkancığım,Kemalciğim.
Yoksa eleştiren lavuğa bakmayın siz,Atletico Adana veya Antep Saint Germain espirileri bile aslında mükemmel kara mizah örnekleri.Ya eleştiren adam harbi lavuk yahu!İzlediğini anlamamış herif.Real Mardin espirisi ile Antep Saint Germain espirisi aynı değil.Bunu bile anlamayacak kadar salak ya da kötü niyetli.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

Ustten devam..

İletigönderen Yusuf Batum » Prş Kas 27, 2008 9:52

Ben filmi haftasonu izledim.
Cetin Tasla ayni dusunceleri paylasiyorum.
Ata Demirer sag gosterip sol vurdu. Onun komedyen oldugu yargisiyla ve surekli espri yapacagi dusuncesiyle filme gidenler, elbette hayal kirikligina ugrayacaklardi. Ama sonucta bir padisahi canlandiriyordu. Rolunun agirligi vardi.

Gani Mujde, filmi izleyenler bir surprizle karsilasacaklar demisti. Iste o surpriz finalde idi.
Kufursuz espriler duymak, ve biraz da duygulanmak isteyenlere onerilir.

(Not: Mustafa filmine yagan tepkilerden sonra, finali belki de sonradan degistirdigini de dusunmedim degil. Cunku fragmanda ilk sahneler vardi. Ve bazilari ************************** Sonradan tepkileri karsilamak icin finalde bu surprize yer vermis olabilir dusuncesi hakim oldu bende. Yaniliyor da olabilirim.)

Yusufbatum, filmin büyüsünü bozmamak ve izlemeyenleri kızdırmamak için filmin başını ve sonunu anlattığın yerleri kaldırıyorum..

(Kaye, yani ne diyeyim. Kaldir bakalim; zira makas elinde :))
Veni Vidi NoN Vici / Poet Valent, Poem Manent

Eskali Cizilmis Tutku: Memleket!

Avrupa'dan kaz gelmez, tavuklarinizi ziyan etmeyin...
Kullanıcı küçük betizi
Yusuf Batum
Üye
Üye

İletiler: 192

çok severek izledim

İletigönderen alamancı » Pzt Haz 22, 2009 11:56

sagolasiniz. osmanli cumhuriyetini bastan sona çok severek izledim. tam bir trajikomedi. osmalinin ABDnin stratejik usagi olmasi çok komik islenmis. daha baska bir sürü komik sahne var. en hosuma giden yer de hamburgercide olanlar, oraya gidis dahil
Kullanıcı küçük betizi
alamancı
Üye
Üye

İletiler: 241

Re: Ya Atatürk olmasaydı...

İletigönderen Yargan Kam » Cum Ağu 14, 2009 6:31

Sonunda ben de izleyebildim ve kesinlikle helal olsun dedim.

Gizli saklı ya da nane limon eleştiriler değil, bariz açık ve seçik olarak iğnelemeler ile laf sokmalar mevcut idi.

Ne yalan söyleyeyim, filmin sonunda salya sümük idim =)

''Padişahın k*çından donunu çalsan ruhu duymaz'' lafıda karnıma ağrıları soktu.

Kesinlikle seyretmeyen herkese şiddetle tavsiye ederim!

Fimde emeği geçen ve seyredip beğenen herkesi tebrik ederim.

Ama malesef insanlar bu gibi yapımlardan uzak, Kurtlar Vadisi ile Magazin programları seyredip içini dışını futbol ile doldurduğundan kendimi çoğu zaman umutsuz hissetmiyor değilim.

Sevgi ve umut ile...
...Umut Samimiyettir...

Resim ''Üze Tenri Basmasar, Asra Yir Telinmeser''
''Yukarıda Gökyüzü Çökmedikçe, Aşağıda Yer Delinmedikçe''

...Cumhuriyet Fazilettir.
Kullanıcı küçük betizi
Yargan Kam
Üye
Üye

İletiler: 199

Şu dizine dön: Sinema & Tiyatro

Kİmler çevrİmİçİ