Yaban -Gül-ü

Yaban -Gül-ü

İletigönderen Pınar » Cmt Haz 14, 2008 14:13

Hayrünnisa Gül'ün bu bakışı AB masasına geldi
Fotoğrafta görüldüğü üzere, Hayrünnisa Gül’ün, yanında oturan modern giyimli hanıma bakışı ve bakışındaki ifade AB Karma Parlamento Komisyonu’nun geçen Çarşamba gerçekleşen toplantısında masaya geldi.
Resim

Önce fotoğrafı anlatalım.

Fotoğraf, Doğa Hayatını Koruma Vakfı’nın geçtiğimiz ay Bodrum’da düzenlediği kongrede çekilmiş.

Hayrunnisa Gül’ün sağ yanında oturan, Doğa Hayatını Koruma Vakfı Başkanı Akın Öngör.

Akın Öngör’ün yanında oturan ise, eşi Gülin Öngör.

Akın ve Gülin Öngör kongrenin ev sahibi ve Cumhurbaşkanı sıfatıyla Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül’e de ev sahipliği yapıyorlar.

Hayrünnisa Gük fotoğrafta Gülin Öngör’e bakıyor.

Daha doğrusu, Gülin Öngör’ün bacaklarına.

Fotoğraftan görüleceği üzere, Gülin Öngör şık ve bakımlı bir kadın.

Omuzlarındaki şal da güzel ve alımlı.

Kıyafetinin bütünü, oturuşu ve ifadesi özgüven yansıtıyor.

Gülin Öngör’ün bacakları aslında fazlaca ortada değil.

Dizinin üstü yaklaşık bir 5 santim kadar görülüyor.

Ki, normal olarak çoğu modern kadının etek boyu dizin hafif üzerinde olur veya olabilir.

---

Bu fotoğrafın AB masasına getirilmesinin sebebi ise şu.

Hayrünnisa Gül’ün Gülin Öngör’ün bacaklarına bu bakışı kongrede bulunan bazı görevlileri rahatsız ediyor ve bu fotoğrafı CHP Uşak Milletvekili ve AB Karma Parlamento Komisyon üyesi Osman Coşkunoğlu’na getiriyorlar.

Bundan sonrasını Coşkunoğlu’nun ağzından dinleyelim.

“Hayrünnisa Gül’ün bu bakışından çevredeki kadınlar rahatsız olmuş. Bunun fotoğrafını bana getirdiler. Ben de bu fotoğrafı AB Karma Komisyon toplantısına götürdüm ve AP Türkiye raportörü Ruitjen’e gösterdim. (Ruitjen Hollandalı Hristiyan Demokrat ve bir kadın-SU) Ruitjen’e Hayrünnisa Gül’ün bu bakışının çevredeki kadınları rahatsız etmiş olduğunu ve bunun kadınlar üzerinde bir baskı hissi uyandırdığını anlattım. Ruitjen fotoğrafa çok dikkatlice baktı. Ertesi gün konuşması vardı. Konuşmasında aynen şöyle dedi, “Şimdi anlıyorum ki, Türkiye’de Hükümet türban yasasından önce, kamusal alandaki uygulamaları güvence altına alan anayasal düzenlemeler yapmalı ve önce bir “checks and balances (güçler ayrılığının güvence altına alınması) sistemi oluşturmalı”

Ruitjen, yani, bu fotoğraftan etkilenmiş ve Türkiye’de modern giyimli kadınların korkularının giderileceği güvenceler olmadan, Hükümet’in türban yasası çıkarmasını uygun görmemiş.

---

Ben bu fotoğrafta bir şey daha görüyorum.

Evet, siyasi erki elinde tutan zümreye mensup kişilerin kılık kıyafete bakışları toplumsal iklimi çok etkileyecek bir güce sahiptir.,

Nitekim AKP Türkiye’ye bunu bol bol yaşattı.

Bu fotoğraf bunun fotoğrafı ama sadece bunu görmedim ben bu fotoğrafta.

Hayrünnisa Gül’ün bakışlarında bir de özenme gördüm.

“Ben de böyle olsam, olabilsem gördüm”

Hatta kıskanma psikolojisinin izlerini gördüm.

Modern kadın modelinden etkilenme ve onu örnekleme arzusu gördüm.

Tabii, güzel değil bakışları, iyi bakmıyor.

Hayrünnisa Gül, zaten, bu yönüyle benim de bizzat gözlemlediğim birisi.

Ama sözünü ettiğim bu psikolojiye de dikkat edilmesi lazım.

---

Bu arada, bu fotoğrafa bakarken aklıma Türkiye’nin teorisyen sosyologları da geldi.

Şerif Mardin ve Nilüfer Göle mesela.

20 senedir içimizi zehirledi bu sosyologlar.

20 senedir Türkiye’nin içine zehir olarak dönen sorumsuz teoriler ürettiler ve bol bol yutturdular bunları.

Türbanlı kadının iç dünyasını yanlış aksettirdiler mesela.

Kadının ruh sağlığına yardımcı olacak tek kelime etmediler, edemediler mesela.

Türkiye’deki sosyoloji biliminin yüzünü kızarttılar.

Bu konuya, ama, bir başka yazının tamamını ayırmalıyım.

Bu isimleri masaya başka türlü almanın vakti geldi de, çoktan geçti bile.

Resim
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye

İletiler: 1380

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 11 konuk

x