Yeni Anayasa %91,3'le Geçmezse Yok Hükmünde Olmalıdır / Mehmet GARİP

Yeni Anayasa %91,3'le Geçmezse Yok Hükmünde Olmalıdır / Mehmet GARİP

İletigönderen mehmetgarip » Pzt Ara 10, 2012 11:26

Bizde ilk Anayasa Osmanlı devleti döneminde 1808 yılında Sened-i İttifak ilk adımıdır. Her ne kadar ilk adım atılsa da Anayasalaşmada ilerleyememişiz her defasında sekteye uğramadan edememiş. Osmanlı devleti yıkılıp yerine yeni bir devlet kurma aşamasında, Milli mücadele döneminde 20 Ocak 1921 de Teşkilat-ı Esasiye kabul edildi. 1876 Anayasası henüz ilga edilmediği için 24 maddelik kısa bir metin olarak kaleme alındı.

29 Ekim 1923 de cumhuriyetin ilanı ile yeni bir devlet kurulmuş ve yeni bir Anayasa yapma hakkına sahip bir Millet Meclisine sahipti. Meclise seçilip gelen Millet vekilleri partilerin Millet vekilleri değil halkın ilini kendini temsil için gönderdiği millet vekilleri idi. Halk adına da Anayasa yapmaya hakkı vardı. 1924 Anayasası bu şartlar altında yapılmıştı.

1960 Yılında darbe olunca 1924 Anayasası ortadan kaldırılmış oldu. Artık yeni bir Anayasa yapıp halk oylamasına sunulması gerekiyordu. 1961 Anayasasının beklide en ilgi çekici yönünden biri Hukukun üstünlüğünün kurulması için Anayasa mahkemesinin kurulması denilse yeridir. Yalpan yasaların Hukuk kurallarına uygun olup olmadığını denetleyecek bir merci ye ihtiyaç vardı. 1961 Anayasası ortadan kaldırılmış bir Anayasanın yerine geçerken %61,7 halk oylaması sonucu ile kabul edilmiştir.

Yıl 1980 gösterdiği zaman yine bir darbe ile demokrasi sekteye uğramış ve bir önceki Anayasa ortadan kaldırılmıştır. Yeni bir anayasa yapılmalıydı, fakat bu Millete özgürlükleri tıraşlanmış ve daha sert bir Anayasa yapıldı. O dönemde darbeye alkış tutanların etkileri ilemi bilinmez ne hikmet ise bu Anayasaya Halk % 91.3 ile destek vermiştir.

Bu günlerde T.B.M.M yeni bir Anayasa yapmak için kolları sıvadılar. Konu bir Anayasa olunca benim için hangi partinin ajandasında ne var kim neyi dayatacağı değil. O komisyonda bulunan tüm partilerin tüm konularda mutabık çıkması şart. Şu anda yürürlükte bulunan 1982 Anayasası bir darbe ile ortadan kaldırılmadığına göre % 91.3 Halk oylamasını kesinlikle geçmek zorundalar. Benim görüşüm açısınca 1982 Anayasası Halk oylaması sonucunu geçemeyen bir Anayasa Yok hükmünde olmalıdır ve o meclisinde meşruluğu tartışılır duruma düşmesi gündemde olmalıdır. Derhal erken seçim yapılmalıdır.
Gazeteci Yazar Mehmet GARİP
Kullanıcı küçük betizi
mehmetgarip
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 63
Kayıt: Sal Kas 06, 2012 22:01

Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x