YGS Şifre Soruşturmasında Başsavcılık 'Takipsizlik' Kararı Verdi!
'2010 mezunu yazmış hata yazılımda ve ÖSYM’de'
Savcı, YGS’de şifre soruşturmasıyla ilgili beklenen açıklamasını sonunda yaptı. Şifrenin varlığını kabul eden ancak, “Hiçbir adayın bu şifre sisteminden faydalandığına yönelik bulgu tespit edilmedi” diyerek takipsizlik kararı veren savcılık, yazılımda ve ÖSYM’de de bir dizi hata buldu...
Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan, 27 Mart’ta yapılan YGS’deki şifre ve kopya iddiaları ile ilgili olarak başlattığı soruşturmayı “takipsizlik” kararı ile sonuçlandırdı. Savcı Sakınan, “YGS’de herhangi bir kopya ve sınav sonucunu ilgilendiren başka bir usulsüzlüğün tespit edilmediğini” belirttiği kararında, ÖSYM Başkanlığı, YGS koordinatörü ve Meteksan firması yetkililerinin “kamuoyunda tartışmaya, sınav üzerinde şüphe oluşmasına ve sınav sonuçları üzerinde kaygı oluşturulmasına sebebiyet verdikleri” tespitine yer verdi. Sakınan, bu gerekçeyle ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS Koordinatörü ve diğer yetkililer hakkında “görevi ihmal” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından soruşturma açabilmek için YÖK’ten soruşturma izni istedi.
Şifre var, kopya yok!
Sakınan’ın takipsizlik kararında “veri tabanlarında, soru kitapçıklarında, cevap anahtarlarında ve yapılan tüm incelemeler sonucunda” ulaşıldığı belirtilen “tespitler” şöyle aktarıldı:
* “Tüm aday kitapçıklarında ve basın kitapçığında 18 soru için şifre olarak değerlendirilebilecek sorular mevcuttur. Aday kitapçıklarında ilgili şifre tüm matematik sorularını kapsamamıştır ve ve şifre olarak adlandırılan yönteme uyan soruların soru numarasının ve seçeneklerinin aday bazlı farklılık göstermesi ve bunun basım esnasında belirlenmesi nedeniyle, bu yöntemin herhangi bir adaya sınavdan önce verildiğine dair hiçbir tespit bulunmamaktadır.
* Hiçbir adayın sınav esnasında bu şifre sisteminden faydalandığına yönelik bir bulgu tespit edilmemiştir.
* Bilgisayar programında belirli bir adaya özgü kitapçık ve cevap seti hazırlama özelliği bulunmamaktadır.”
Savcı Sakınan, bu tespitlerin ardından ulaştığı sonucu “Kısaca 2011 YGS Sınavında herhangi bir kopya ve sınav sonucunu ilgilendiren başka bir usulsüzlük tespit edilmemiştir” ifadesiyle açıkladı.
İşte savcıya göre hatalar
Sakınan, ÖSYM Başkanlığı, YGS koordinatörü ve Meteksan firması yetkililerinin ise kamuoyunun hassasiyeti ve sınavın güvenilirliği hususunda uygulama sırasında üzerlerine düşen dikkat ve özeni göstermediklerini belirterek bu konuyla ilgili de şu tespitlere yer verdi:
* YAZILIMI 2010 YILI MEZUNU YAPMIŞ: Yazılımın sınavda kullanılan son versiyonunu geliştiren, Meteksan personeli olan 2010 yılı mezunu bir bilgisayar mühendisidir.
* YAZILIM TAMAMLANMAMIŞ: Adaya özel kitapçık hazırlamada kullanılan ve Meteksan tarafından geliştirilen yazılım YGS-2011’in basım sürecinde henüz son halini almamıştır. Yazılım geliştirilirken gereksinim analizi yapılmadığı, yazılımın test edilmediği ve tasarım için dokümantasyon hazırlanmadığı, yazılımla ilgili ÖSYM görevlilerine eğitim verilmediği, ÖSYM tarafından yazılımla alakalı resmi olarak bir eğitim ve dokümantasyon talep edilmediği görülmüştür. Yazılım paket program haline gelmeden kullanılmıştır.
* ŞİFREYE SEBEBİYET: Bu kullanım esnasında soru cevap seçeneklerinin yerlerini değiştirmeyerek kamuoyunda şifre olarak adlandırılan formülasyona sebebiyet vermişlerdir.
* SAĞDAKİ ŞIK ALGORİTMASI: Basın ve master kitapçığının oluşturulması aşamasında ise sınavda uygulanan adaya özgü kitapçık sistemi kullanılmış, ancak aday kitapçıklarının oluşturulma sürecinden farklı olarak özel tercihlerde bulunulmuştur. Bu tercihlere göre basın kitapçığında mod-medyan ve “en büyük sayısal değere sahip şıkkın sağındaki cevap şıkkının doğru seçenek olması” diye adlandırılan iki farklı algoritmalı cevap şıkları oluşmuştur.
* BASKIDA HATALAR VAR: Baskı hataları yapmışlardır.Sakınan bu tespitlerin ardından yetkililerin “kamuoyunda tartışmaya, sınav üzerinde şüphe oluşmasına ve sınav sonuçları üzerinde kaygı oluşturulmasına sebebiyet verdiklerini” belirtti.
Rüşvet de soruşturulmuş
Sakınan, soruşturmayı “YGS’de kopya çekilmesi, şifre iddiası ile bu eylemleri işlemek için suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak ve Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nda belirtilen suçlarla” ilgili yürüttüğüne dikkat çekerek bu suçlar dışında kalan “görevi ihmal ve kötüye kullanma” suçlarından soruşturma izni verilmesi için evrakın YÖK Başkanlığı’na iletildiğini kaydetti.
BİLİRKİŞİ DE ‘ŞİFRE VAR’ DEDİ
ÖSYM Meteksan’ı denetlememiş
Savcılığın açıklamasında yer verilen Bilirkişi raporu da şifreyi doğruladı. Raporda yazılımın hatalı olduğuna dikkat çekildi ve ÖSYM suçlandı: “Adaya özel sınav kitapçığı hazırlama sürecinde ÖSYM TAB (Test ve Araştırma Birimi) ve özellikle YGS 2011 Sınav Koordinatörü, Meteksan tarafından gerçekleştirilen faaliyetler için gerekli denetimi yapmadığı ve birçok aşamada inisiyatifin Meteksan’a bırakıldığı tespit edilmiştir.
* ŞİFREYLE MATEMATİK’TE 15.25 NET ÇIKIYOR: YGS-2011’de kamuoyunda şifre olarak adlandırılan uygulama vardır. Bahse konu formülasyon ile 40 soruluk matematik testinde bulunan 29 sorudan 15,25 net elde etme imkanı bulunmaktadır. Ancak YGS-2011 sınavında hiçbir adayın yukarıdaki formülasyondan istifade ederek haksız avantaj sağladığına dair bulguya rastlanmamıştır.
15 gün içinde karara itiraz hakkı var
Ankara Başsavcılığı, takipsizlik kararını sınavın yürürlülüğünün durdurulması ve iptali için açılan davaya bakan Ankara 7. İdare Mahkemesi ’ne gönderdi. Karar, İdare Mahkemesi açısından bağlayıcı değil. Takipsizlik kararına karşı ilgililerin Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor.
YÖK yarın toplanacak
YÖK Genel Kurulu’nun yarın yapacağı toplantıda ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında soruşturma izni istenmesi kararını değerlendirmesi bekleniyor. Ankara 7. İdare Mahkemesi, savcılıktan bilirkişi raporunu göndermesini de talep etti. Yürütmeyi durdurma talebinin, istenen belgeler mahkemeye ulaştıktan sonra karara bağlanması bekleniyor.
VATAN, 11 Mayıs 2011