Popüler Bilim Dergisi'nin Geleneksel Onur, Bilim ve Teşvik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Bilim insanları ödüllerini alırken kendilerine verilen destek ve gösterilen ilgiden dolayı Popüler Bilim Dergisi yöneticilerine teşekkür ettiler.
Yunan yazarları bile Atatürke daha saygılı
Turgut Özakman: Atatürk ve Kurtuluş Savaşı konusunda Yunan kitapları ve yazarları bile Atatürke daha saygılı. Bizdeki iftiraların çoğunu Yunan kitaplarında bile bulamazsınız.
Hulki Cevizoğlu: Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne 86 yıl geçti. Bugün Mustafa Kemalin tek gerçek yol gösterici dediği bilimin dışına çıkıldı. Her mahallede şeyhler, dervişler, müritler söz konusu.
Popüler Bilim Dergisi tarafından bu yıl üçüncü kez verilen Onur, Bilim ve Teşvik Ödüllerini kazananlara ödülleri düzenlenen törenle verildi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Gazi Konser Salonunda yapılan ödül törenine bilim, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda seçkin davetli katıldı. Davetliler, Popüler Bilim Dergisinin 16 yıldır bilime verdiği destekten övgüyle söz ettiler. Popüler Bilim Ödülleri töreni, Popüler Bilim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hulki Cevizoğlunun yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.
Türkiyeyi çıkmaza götürüyorlar
Cevizoğlu şöyle konuştu: Atatürk, Dünyada her şey için, medeniyet için,hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici (mürşit) ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktırdiyordu. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne 86 yıl geçti. Türkiye 86 yıldır doğru yolu bulmaya çalışıyor. Bugün neredeyse Mustafa Kemalin tek gerçek yol gösterici dediği bilimin dışına çıkarak, her mahallede şeyhler, dervişler, müritler söz konusu. Atatürkün gösterdiği doğru yoldan sapanlar Türkiyeyi çıkmazlara götürüyorlar. Oysa Atatürk, bize gitmemiz gereken yolu anlatmıştır.
Törende ilk ödülü Onur Özel Ödülü kategorisinde yazar Turgut Özakman aldı. Özakmanın ödül gerekçesi şöyle açıklandı: Türk Kurtuluş Savaşı ile ilgili olayları, olağanüstü bir anlatım ve anlayışla gözler önüne sererek, Türk tarihine ışık tutarak, Türk tarihi bilimine, Türklüğün tarihi gelişimi hakkında birçok bilinmeyeni ortaya koyarak katkıda bulunmuştur. 2005de piyasaya çıkan, 50 yıla yakın bir sürenin emeği olan Şu Çılgın Türkler adlı belgesel-romanı, neredeyse cumhuriyet tarihinin en çok satan kitabı oldu. Turgut Özakman, ödülünü aldıktan sonra Yakın Tarihimiz Hakkında Yalanlar konulu konferans verdi. Özakman, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı konusunda Yunan kitapları ve yazarları bile Atatürke daha saygılı. Bizdeki iftiraların çoğunu Yunan kitaplarında bile bulamazsınız. Bunun adını siz koyun dedi. Atatürk ve Cumhuriyeti yıkmak için ortaya atılan haberleri eleştiren Turgut Özakman, Bunların yazdığı yalanları kendi yazdıkları ile yalanladım. Yalan paçalarından akıyor diye konuştu.
Yalan paçalarından akıyor
Dünyada bizim kadar yakın tarihini deforme eden, yalanlarla dolduran bir millet yokturdiyen Turgut Özakman, şunları söyledi: Yakın tarihimizdeki yalanlarla ilgili yalanları özellikle gençlere anlatmaya çalışıyorum. Yakın tarihimizle ilgili kitapları ve belgeleri toplarken tarihimize aykırı belge ve bilgilere de rastladım. Ne yazık ki bunların sanılandan daha fazla olduğunu gördüm. İçlerinde insanın en ciğerini yakan Doktor Rıza Nurun anıları. Dr. Rıza Nur, yakın tarihimiz hakkında en düşündürücü en çirkin en aleyhte yazıları yazan adam. Ben Rıza Nur Dosyasıadlı kitabı hazırlarken sadece onun yazdıklarında yararlandım. Söylediklerinin inandırıcı bir tarafı olmadığını kendi kanıtlayan bir adam.
Atatürke ait ne varsa kesip atıyorlar
Dünyada acaba bizim kadar yakın tarihini deforme eden bir ülke var mı? diyerek yola çıktım ve bu yalanları topladım... Neler çıktı... Mustafa Kemal İngiliz ajanıdır... Kurtuluş savasında büyük bir etkisi yoktur... Suriye cephesinde Mustafa Kemal yüzünden yenildik... Mustafa Kemali Anadoluya Vahdettin gönderdi ve çok da para verdi... Ben her işi bıraktım bu yalanların doğrusunu, yalanların dayandığı kaynaklardan ortaya çıkardım. Yunan kitaplarında bile Atatürke daha saygılılar. Yalan paçalarından akıyor... Özellikle gençlere anlatmaya çalışıyorum. Atatürke ait ne varsa toptan kesip atmaya çalışıyorlar. Bunun tarihle bilimle ilgisi yok. TED Ankara Koleji Öğrencileri ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyelerinin müzik dinletisi sunduğu törende, daha sonra ödüller sahiplerine verildi.
Ödül kazananların listesi
- Sosyal Bilimler Alanında Onur Özel Ödülü: Yazar Turgut Özakman
- Temel Bilimler dalında Bilim Ödülü: Prof. Dr. Süheyla Özbey ve Prof. Dr. Vural Bütün
- Mühendislik Bilimleri dalında Bilim Ödülü: Prof. Dr. İnci Eroğlu
- Sağlık Bilimler dalında Bilim Ödülü: Prof. Dr. Suzan Dağlıoğlu ve Prof. Dr. Hüsnü Başer
- Güzel Sanatlar dalında Bilim Ödülü: Prof. Zafer Gençaydın
- Sosyal Bilim dalında Bilim Ödülü:Prof. Dr. Tahsin Yücel
- Teşvik Ödülü Temel Bilimler dalında: Doç Dr. Necla Turanlı
- Sağlık Bilimleri dalında: Doç. Dr. Mehmet Özaydın
- Güzel Sanatlar dalında: Uğur Erbaş
- Sosyal Bilim dalında: Doç Dr. Zeynep Çizmeli Öğün
- Özel Kamu Kuruluşları dalında Bilim Ödülü: Giresun Üniversitesi,
- Dünya Popüler Bilim Ödülü: Prof. Dr. Dr. Harun Parlar.