Yürütme!

Yürütme!

İletigönderen İrfan Tuna » Pzt Tem 19, 2010 16:39

19 Temmuz 2010

YÜRÜTME!

İrfan Tuna


’’Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir’’

Anayasa’nın 6. maddesinde böyle yazar.

Aynı maddenin devamında, ’’Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.’’ diye belirtir

Peki, nedir o yetkili organlar?

Anayasa; onu da 7, 8 ve 9’uncu maddelerde açıklar.

Madde 7: Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nindir. Bu yetki devredilemez.

Madde 8: Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.

Madde 9: Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.

***

Demek ki neymiş?

Egemenlik kayıtsız şartsız milletinmiş.

Peki, millet egemenliğini nasıl kullanırmış?

Yasama, Yürütme ve Yargı adı verilen yetkili organlar eliyle.

Bu yetkili organlardan Yasama organı Meclis’miş.

Yürütme organı Cumhurbaşkanı ve hükümetmiş. Ama Cumhurbaşkanı ve hükümet, bu yetkisini ancak Anayasa’ya ve kanunlara uygun olarak kullanabilirmiş.

Yargı organı da dikkat buyurunuz, bağımsız mahkemelermiş.

Mahkemeler kimden bağımsızmış?

Elbette Yasama ve Yürütme’den.

Çünkü Millet egemenliğinin korunması için Anayasa’dan yana taraf olan Yargı; yasama ve yürütmeden bağımsız olamazsa, ne Cumhurbaşkanı ve hükümetin Anayasa’ya ve yasalara aykırı uygulamalarını engelleyebilir, ne de bu organların uygulamalarını Anayasaya ve yasalara uygunluk açısından denetleyebilir.

Üstelik Yasama ve Yürütme’den bağımsız olmayan bir Yargı, kararlarında da adil olamaz.

Bir hukuk devletinin en yaşamsal koşuludur yargı bağımsızlığı. Yargı bağımsızlığının olmadığı yerde hukuk devleti de olmaz, zorbalık olur, faşizm olur.

***

Anayasa’daki karşılığı Cumhurbaşkanı ve hükümet olan Yürütme sözcüğünün Türkçemizde başka anlamları da var.

Bu sözcük aynı zamanda bir eylem belirtir. Çocuğunuzun elinden tutup yürütmek gibi… Bir konuda fikir yürütmek gibi…

Yürütmenin argodaki anlamı ise hırsızlıktır. Yürütmenin argodaki bu anlamına uygun davrananlar, hele bir de kamu kaynaklarını yürütecek konumdalarsa zenginlikleri daha az zamanda katlanarak artar. Besin kaynağı, tüyü bitmemiş yetim hakkı olan bu gibi yürütücülere, ‘‘Gemisini yürüten kaptan’’ da denir. Siz buna moda deyimle Gemicik de diyebilirsiniz.

***

Örneğin: 1 yıl sonra 900 milyon dolara bir başkasına satılan TEKEL’in içki bölümünü l yıl önce dolu depoları, kasalarındaki nakit parasıyla 292 milyon dolara satmak bir yürütmedir.

Amerikan Bankası CİTİBANK’ın 3 milyar dolarlık vergi borcunu silmek de bir yürütmedir.

Suriye sınırımızdaki arazileri mayınların temizlenmesi karşılığında İsrail’li şirketlere vermeye çalışmak da bir yürütmedir.

TÜPRAŞ’ın yüzde 14,76’sını, o günkü piyasa değerinin çok çok altında, kapalı kapılar ardında İsrail’in en zengin işadamı Sami Ofer’e satmak da bir yürütmedir.

Aynı Sami Ofer’e Galataport kıyağı çekmeye çalışmak da bir yürütmedir.

***


Peki, bu ’’yürütmeler’’ nasıl engellenir?

Bu ’’yürütmelerin’’ hesabı nasıl sorulur?

Elbette Yürütme’nin uygulamalarını Anayasa’ya ve yasalara uygunluk açısından denetleyecek olan, Anayasa’dan yana taraf olan bağımsız bir yargının varlığıyla. Nitekim, yukarıdaki yürütmelerin bir bölümü, Yargı tarafından bu şekilde engellenmiştir.

Peki, AKP’nin Anayasa değişiklik paketi yargıya bağımsızlık mı getiriyor? Yoksa Yargı’yı daha bağımlı bir duruma mı getiriyor?

Elbette ikincisi.

AKP’nin Anayasa değişiklik paketi; Yürütmeyi denetlemesi gereken Yargı’yı, Yürütme’nin kontrol ve denetimi altına sokmayı amaçlıyor.

***

Bu güne dek ülke varlıklarımızı yürütenlere ve ülkemizin geleceğini önümüzdeki dönemde ABD güdümünde, Yargı engeline takılmadan derin karanlıklara doğru yürütmek isteyenlere ’’YÜRÜTME!’’ demenin tek yolu, yargı bağımsızlığını tümüyle ortadan kaldıracak olan bu Anayasa değişiklik paketine 12 Eylül’de ’’HAYIR!’’ demektir.
Uyanacağız, uyandıracağız... Bilinçleneceğiz, bilinçlendireceğiz... Ne ülkemizin , ne de bölgemizin zenginliklerini küresel haramilere ve onların uşaklarına yağmalatmayacağız, soydurtmayacağız... ENİNDE SONUNDA ALİ KEMALLER DEĞİL, MUSTAFA KEMALLER KAZANACAK...
Kullanıcı küçük betizi
İrfan Tuna
Üye
Üye
 
İletiler: 1059
Kayıt: Pzt Nis 06, 2009 12:23

Re: Yürütme!

İletigönderen Başat Kayacan » Sal Tem 20, 2010 0:16

Yürüt ya Recep, demiş bir kere icazet makamı.. Durmak yok, yürütmeye devam!
Ne Anayasa tanırlar, ne Anayasa Mahkemesi, ne de Anayasa Hukuku.. Varsa yoksa yesinler denizi domuz gibi.. Sömürsünler devleti kene gibi.. Saldırsınlar Mustafa Kemal'e çakal gibi..

Yürü be Hızır Paşa, senin de çarkın kırılır. Güvendiğin padişahın, bir gün o da devrilir..
Yürüt be Recep Bey, yürüt.. Bu dünya Sultan Süleyman'a kalmamış ya.. Anasını ağlattığınız milletin ahı iki cihanda bırakmayacak yakanızı.. Sizden büyük Allah olduğunu bir türlü öğrenemediniz.. Öğrenemeyeceksiniz de.. Hakimiyet neden millettindir anlayamayacaksınız.. Böyle geldiniz, böyle gideceksiniz.. Daha doğrusu, geldiğiniz gibi gideceksiniz!
Kullanıcı küçük betizi
Başat Kayacan
Üye
Üye
 
İletiler: 5
Kayıt: Pzt Haz 21, 2010 11:10

Re: Yürütme!

İletigönderen MeTeLiCa » Çrş Tem 21, 2010 20:19

Darbe ile gelmiş bir anayasanın değişmesini kim istemez! Ama...
Siyasi partilerin, bazı sivil toplum örgütlerinin, yazarların en önemlisi anayasa mahkemesinin, bu anayasa değişikliği üstünde iktidar partisiyle anlaşamadığı bir durumda, referandumda "HAYIR" oyunun kullanılmasını en mantıklı hareket olarak görüyorum. Tartışmalı bir anayasa olmasındansa ilerde herkesin bir noktada buluştuğu bir anayasa değişikliğini tercih ederim.
Bir çok tartışmada bu yönde savundum. Madem bir anayasa değişikliği olacak herkesin hem fikir olacağı bir anayasa değişikliği olsun. Hukukçu olmadığımdan yapılan değişikliğin yukarıda belirtildiği gibi yargıyı, gelen iktidara bağımlı kılacağını nasıl anlayabilrim ki!
Bazı siyasi partilerin bu anayasa değişikliğine itiraz etme sebebi olarak: "aslında kendileride bu maddeleri kabul ediyorlar ama kendi iktidarları döneminde bunu yapmak istedikleri için itiraz ediliyor" diye gösterildiğinide duydum. Eğer gerçekten böyle bir durum varsa bu ülkenin tadı kaçmış demektir. Önce milletin çıkarları düşünülmelidir. Ozaman hiçbir siyasi partiye güvenilemiyecek mi?
Şimdi bu düşüncenin etkisinden kurtulmak için soruyorum:
"Yargıyı iktidara bağımlı hale getirecek madde değişikliği nedir? Eskiden bu madde nasıldı, şimdi nasıl olacak? Bu madde nasıl bağımlı hale getirecek?"
Bu soruma cevap arıyorum.
Bu cevap hem benim bu değişiklik üstümdeki kararımı netleştirecek. Hem de tartışmalarda "HAYIR"ı daha iyi savunacağım.
Saygılar.
Kullanıcı küçük betizi
MeTeLiCa
Üye
Üye
 
İletiler: 1
Kayıt: Cmt May 23, 2009 2:00

Re: Yürütme!

İletigönderen İrfan Tuna » Prş Tem 22, 2010 17:29

Sayın MeTeLiCa,

Bu değişiklik paketinin nasıl bir şey olduğunu, Recep Tayyip Erdoğan, ’’Bir hap gibi olacak’’ sözleriyle açıklamıştı.

’’Bir hap gibi’’ halka yutturulmak istenen bu Anayasa değişiklik paketinin üstü şekerle kaplı tabletinin içinde AKP’nin Yüksek Yargı’yı tümüyle ele geçirme planları var.

Ki, paketin halka özgürlük ve yeni haklar getiriyormuş gibi sunulan maddeleri bile biraz incelendiğinde, durumun hiç de öyle olmadığı, bu maddelerin de tam tersine kazanılmış hakları ortadan kaldıran tuzaklarla dolu olduğu anlaşılıyor.

AKP’nin Yargı’yı ele geçirme planı; Anayasa değişiklik paketinin 17’inci maddesi ile 23’üncü maddesinde ön plana çıkıyor.

Anayasa değişiklik paketinin 17’inci maddesi, Anayasa Mahkemesinin kuruluşunu düzenleyen 146’ıncı maddede değişiklik öngörüyor. Buna göre, halen 11 asıl ve 4 yedek üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi, değişiklik gerçekleşirse 17 asıl üyeden oluşacak. Şu anda Anayasa Mahkemesi üyelerinden 7’si Yargı, 4’ü Cumhurbaşkanı tarafından seçilirken; değişikliğin gerçekleşmesi durumunda, toplam üye sayısı 17’ye çıkacak olan Anayasa Mahkemesi’nin 3’üyesi YÖK tarafından, 3’üyesi Meclis tarafından, diğer üyeleri ise Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

HSYK'nın yapısını yeniden düzenleyen 23. maddeye göre ise, HSYK 22 asil ve 12 yedek üyeden oluşacak, 4 üyeyi Cumhurbaşkanı atayacak. 3 üye Yargıtay’da, 2 üye Danıştay’da, 1 üye Türkiye Adalet Akademisi’nde seçilecek. 7 üye adli yargıdaki, 3 üye idari yargıdaki kürsü hâkimlerinden olacak.

Sonuç olarak, Anayasa Mahkemesi eski Genel Sekreteri Bülent Serim’in 11 Temmuz 2010 tarihli Odatv’deki ’’Tek Parti Öyle Olmaz Böyle Olur’’ başlıklı yazısı durumu çok güzel ortaya koyuyor.

http://www.odatv.com/n.php?n=tek-parti- ... 1107101200

fasistler-yargiya-darbe-yapti-t23157-60.html
’’Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yeniden yapılandırılması amacıyla getirilen düzenlemelerle, bu iki yüksek yargı organı tümüyle yasama ve yürütmenin egemenliğine girmektedir.

—Anayasa Mahkemesi üyelerinin tümünü Cumhurbaşkanı ve TBMM seçmektedir.

— Ele geçirilerek yandaş hale getirilen kurumların Yüksek Yargı içindeki kontenjanları artırılmakta; yüksek yargıçların Yüksek Yargı içindeki sayısı oransal olarak azaltılmaktadır.

—Siyasal parti kapatma ve anayasa değişikliğine ilişkin karar yeter sayısı beşte üçten, üçte ikiye çıkarılarak, kapatma ya da iptal kararı verilmesi neredeyse olanaksızlaştırılmaktadır.

HSYK’da, idari yönden Adalet Bakanlığı’na bağlı ve bağımsızlığı tartışmalı yargıç ve savcılara, yüksek yargıçlardan çok fazla sayıda yer verilmekte, Cumhurbaşkanı’nın bu Kurul’a doğrudan üye seçmesine olanak sağlanmakta, Adalet Bakanı ve Müsteşar’ın Kurul’daki varlığı sürdürülmektedir. Bunlarla da yetinilmemekte, idari yargının yetkisi, bundan sonra “kamu yararı” ve “hizmetin gerekleri” gerekçeleriyle verilen özelleştirmelere ve kamu görevlilerine ilişkin kararlar bundan sonra verilemesin diye, kısıtlanmaktadır.’’

Sevgilerimle.
Uyanacağız, uyandıracağız... Bilinçleneceğiz, bilinçlendireceğiz... Ne ülkemizin , ne de bölgemizin zenginliklerini küresel haramilere ve onların uşaklarına yağmalatmayacağız, soydurtmayacağız... ENİNDE SONUNDA ALİ KEMALLER DEĞİL, MUSTAFA KEMALLER KAZANACAK...
Kullanıcı küçük betizi
İrfan Tuna
Üye
Üye
 
İletiler: 1059
Kayıt: Pzt Nis 06, 2009 12:23


Şu dizine dön: İrfan TUNA

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

cron

x